Infofinanciar > Info > Alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Maia Sandu, preferata cetățenilor în sondaje
Info

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Maia Sandu, preferata cetățenilor în sondaje

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu
sursa foto arhiva

Republica Moldova este o țară care se confruntă cu multe provocări, de la influența rusă în politica internă, până la războiul de la graniță din țara vecină. În acest sens, anul 2024 vine cu noi provocări. Alegerile prezidențiale din această țară vor avea loc luna noiembrie. Astfel, actualul șef de stat, Maia Sandu, va avea de luptat pentru un nou mandat.

Republica Moldova urmează un parcurs foarte bun din punct de vedere al apropierilor de UE și alte puteri. De asemenea, se pare că cetățenii apreciază eforturile actualei administrații de a face față presiunilor. Potrivit unui sondaj, Maia Sandu este preferata oamenilor. În timp ce contracandidatul său, Igor Dodon, a scăzut în ochii alegătorilor.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova

În acest an, vor avea loc alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Maia Sandu, actualul președinte, va avea de luptat pentru un nou mandat. Principalul său contracandidat este pro-rusul Igor Dodon. Dar, se pare că cetățenii o preferă pe actuala președintă, potrivit unui sondaj.

Pro-rusul Igor Dodon, principalul contracandidat al Maiei Sandu la prezidențiale, a pierdut susținerea electoratului. Aceste date fac parte dintr-un sondaj de opinie publicat joi, 28 martie, de compania iData din Chișinău.

Maia Sandu, favorită în sondaje

Înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă, Maia Sandu se află pe primul loc. Dacă duminică ar avea loc alegeri prezidențiale anticipate, Maia Sandu ar obține 27,9% din voturi. În urma ei se află Igor Dodon, cu 13,3% și Ion Chicu, fostul prim-ministru, cu 5,7%. De asemenea, Ion Ceban, actualul primar al Chișinăului, a obținut în sondaje o susținere de 4,4%. Urmat de Irina Vlah, fostul guvernator al Găgăuziei, cu 4,3%. De asemenea, în coada clasamentului se află omul de afaceri Renato Usatîi, care a obținut 3%.

Totuși, rezultate nu pot arăta exacta realitate din cadrul alegerilor. 30% dintre respondenți au spus că nu știu cu cine ar vota sau nu au dorit să răspunde. Astfel, la alegerile din noiembrie, balanța se poate înclina și în favoarea altor candidați. De asemenea, sondajul nu a inclus părerile moldovenilor din diaspora sau celor din Transnistria.

Aderarea la UE

Potrivit datelor, majoritatea moldovenilor, potrivit rezultatelor aceluiași sondaj, susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Rezultatele sondajului arată că 57,4% dintre respondenți au declarat că ar vota în favoarea aderării la UE. De asemenea, 32,8% au declarat că ar vota împotrivă. În plus, 43% dintre respondenți s-au declarat în favoarea desfășurării concomitente a referendumului de aderare la UE și a alegerilor prezidențiale. În timp ce 43,9% nu au fost de acord.

Totuși, sondajul sondajul surprinde o creștere a sprijinului pentru aderarea la UE. În ianuarie 2024, cei care au spus că sunt de acord cu aderarea au fost în procent de 56,7%. În martie, 57,4% sunt de acord ca Republica Moldova să adere la blocul comunitar.

Din punct de vedere al aderării la NATO, părerea majoritară este negativă. 56% au declarat că sunt împotriva unei astfel de inițiative. În schimb, 31,3% spun că ar susține o aderare a țării la NATO, conform Ziare .