Infofinanciar > Info > Alegeri 2024. Ce candidați vor fi susținuți în cursa electorală de marile partide
Info

Alegeri 2024. Ce candidați vor fi susținuți în cursa electorală de marile partide

BEC Părerile românilor în legătură cu organizarea alegerilor
sursă foto: StirileProTV.ro

Anul 2024 este unul extrem de important pentru politica românească. Cetățenii au obligația de a se prezenta la vot, în scopul de a alege persoanele care vor sta la conducerea țării. În acest an, presiunea pe spatele politicienilor este mult mai mare. Vor avea loc cinci runde de alegeri. Astfel, vom avea parte de un am electoral de foc, în care românii au o mare responsabilitate.

Acest subiect al alegerilor este dezbătut puternic de coaliția de guvernare. Care a convenit asupra calendarului celor cinci runde din 2024. Potrivit scenariilor luate în calcul, alegerile din acest an ar putea fi comasate, în ciuda protestelor din partea opoziției.

Alegerile din 2024

Potrivit unor surse politice, în coaliția de guvernare a fost negociat un acord în secret. Discuțiile au fost purtate între premierul, Marcel Ciolacu, şi liderul PNL, Nicolae Ciucă. În urma acestor întrevederi, cei doi oficiali au convenit asupra unui calendar complet, ce are în vedere comasarea alegerilor din 2024. Potrivit surselor, acest calendar ar urma să fie validat în cadrul ședinței de joi a liderilor coaliției de guvernare.

Planul pe care liderii coaliției de guvernare l-au decis în urma discuțiilor conduse de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vine cu multe schimbări. Potrivit informațiilor, comasarea alegerilor ar urma să fie realizată în două etape.

Comasarea alegerilor în două etape

Conform înțelegerii actuale, comasarea alegerilor din 2024 va avea loc în două etape. Astfel, alegerile locale și cele europarlamentare vor fi comasate în luna iunie. Acest lucru presupune că românii vor vota pentru noii europarlamentari, primari și lideri de consilii județene pe 9 iunie, în aceeași zi.

În urma acestui eveniment, va avea loc și a doua etapă de comasări. Primul tur al alegerilor prezidențiale și alegerile parlamentare vor avea loc în același timp. Acest lucru fiind programat pentru luna decembrie.

PSD și PNL, candidat comun la prezidențiale

Potrivit surselor, este posibil ca anul acesta PNL și PSD să susțină un candidat comun la alegerile prezidențiale. Iar acest lucru ar urma să aibă loc și la nivelul Primăriei Capitalei.

PSD ŞI PNL desfășoară discuții cu privire la posibilele scenarii ce vor avea loc în acest an. Astfel, în planul celor două partide nu se află doar comasarea alegerilor. Negocierile continuă și la nivelul „proiectului de țară”. Ce are în vedere un acord politic extins pus în discuție de Marcel Ciolacu.

Pentru a-și menține pozițiile de putere, PSD și PNL caută o cale de rezolvare. Toate funcțiile de conducere ale statului, inclusiv cea de primar al Capitalei și cea de prim-ministru, se află la nivel de negocieri. Potrivit surselor, social-democrații ar prefera un proiect de țară comun. Un parteneriat în care PSD și PNL va împărți puterea pe parcursul celor zece ani care urmează. În ceea ce privește candidatul la prezidențiale, negocierile sunt în impas. Surse politice susțin că oficialii PSD văd poziția de șef al statului ca pe o linie roșie. Liderii PNL nu sunt dispuși să susțină candidatul prezidențial al partidului PSD, conform Observator .