Infofinanciar > Info > Ajutorul Guvernului, doar o iluzie. Prelungirea plafonării tarifelor RCA va avea un rezultat dezastruos
Info

Ajutorul Guvernului, doar o iluzie. Prelungirea plafonării tarifelor RCA va avea un rezultat dezastruos

Prelungirea plafonării tarifelor RCA va avea un rezultat dezastruos
Sursa foto: radiotimisoara.ro

Orice limitare a prețurilor impusă de către autorități, care nu se bazează pe tariful de referință calculat și afișat pe site-ul ASF, nu aduce beneficii reale, ci doar creează iluzia că Guvernul a intervenit pentru a proteja cetățenii în piața de asigurări.

Consecințele după această perioadă vor fi dezastruoase, potrivit Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

Prelungirea plafonării tarifelor RCA va avea un rezultat dezastruos

Reacția organizației survine în contextul în care ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a comunicat că ministerul său a lansat un nou proiect de ordonanță de urgență. Propune extinderea plafonării tarifelor RCA până la data de 30 iunie 2024.

,,COTAR atrage atenţia asupra faptului că prelungirea plafonării tarifelor RCA nu ajută, de fapt, cu nimic, dar creează şi probleme. Deşi s-a văzut că preţurile cresc indiferent de plafonare, companiile de asigurări vor avea ocazia să dubleze preţurile, la finalul perioadei de aşa-zisă plafonare, sub pretextul că până atunci nu au fost creşteri de tarif. Pe de altă parte, tipul acesta de intervenţie alungă atât actualii investitori din piaţa de asigurări. Cât şi pe cei interesaţi să intre în piaţa din România, ceea ce va face să rămână pe piaţă doar actualii „rechini” care vor avea monopol şi vor creşte preţurile oricât vor dori”, se arată într-un comunicat COTAR.

Reprezentanții transportatorilor au comunicat marți seara ministrului Finanțelor opinia lor referitoare la extinderea plafonării tarifelor RCA la nivelul practicat de fiecare asigurator în martie 2023. Ei consideră că o astfel de măsură este extrem de periculoasă și va oferi unii actori din piața de asigurări o justificare pentru un viitor faliment, care în final va fi suportat de către asigurați, la fel ca și în cazurile anterioare.

COTAR consideră că prioritare ar trebui să fie eforturile ASF-ului

,,Deşi pare un ajutor oferit românilor, de fapt, o asemenea măsură nu creează niciun beneficiu real consumatorilor de asigurări din România. Lucru care a fost evident în perioada în care a fost aplicabilă aşa-zisa plafonare. Când tarifele RCA practicate de asigurători au crescut cu zeci de procente faţă de tarifele anterioare. ASF a asistat neputincioasă la aceste creşteri.

Ba mai mult, la sfârşitul lunii ianuarie, asigurătorii au găsit modalitatea de a se apropia cât de cât de valoarea tarifului de referinţă. La autovehiculele peste 16t, umblând la cifrele din faimoasa formulă de calcul. Astfel, în loc să mai plătim la B1-B8 tarife de 15.000-17.000 lei. Se achită în jur de 9.500 lei. Din martie anul trecut, până în februarie anul aceasta. Peste hotărârea de guvern pentru plafonare, asigurătorii au încasat de la noi acele sume fabuloase. La persoane fizice, în perioada de plafonare au crescut tarifele cu 8-10%”, subliniază sursa citată.

În lumina acestor evenimente, COTAR consideră că prioritare ar trebui să fie eforturile ASF-ului de a găsi soluții care să stimuleze intrarea pe piață a unor noi jucători credibili în domeniul asigurărilor RCA. Acest lucru ar conduce la o concurență sănătoasă pe piață. Benefeciază consumatorii, în loc să descurajeze potențiali investitori noi prin adoptarea de măsuri populiste care încalcă principii constituționale și europene.

,,Orice plafonare a preţurilor impusă de autorităţi. Dar nu la tariful de referinţă calculat şi afişat pe site-ul ASF, nu ajută pe nimeni. Fiind doar pentru a da senzaţia că Executivul a intervenit pe piaţa de asigurări, pentru a-i proteja pe români. Ceea ce se va întâmpla după această perioadă va fi un dezastru”, se precizează în document, conform economica.net.