Infofinanciar > Info > Ajutor din partea statului! Tot ce trebuie să știe românii despre cardurile de energie în 2024
Info

Ajutor din partea statului! Tot ce trebuie să știe românii despre cardurile de energie în 2024

Bani pentru facturile la energie Sursa foto Romania TV
Sursa foto: arhiva companiei

Persoanele care fac parte din categorii vulnerabile primesc din partea statului un sprijin sub forma cardului de energie. Aceștia bani se pot utiliza, de către beneficiari, pentru a-și achita facturile. Pe parcursul anului 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transfera suma de 700 de lei de două ori pe aceste carduri.

Bani provin din fonduri europene. De emiterea și distribuirea acestor carduri pe care persoanele vulnerabile primesc ajutorul din partea statului se ocupă Compania Națională Poșta Română. Lista beneficiarilor este întocmită de către mai multe ministere. Acestea au un parteneriat. Este vorba, mai exact, despre Ministerul Muncii și Solidarității, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Telecomunicații.

Cine primește sprijinul

Pentru ca românii să beneficieze de acest sprijin din partea statului, aceștia trebuie să întrunească o serie de cerințe. Mai exact, este necesar ca venitul net, per coabitant, la nivelul unui loc de consum să nu treacă de suma de 2.000 de lei.

De acest card beneficiază seniorii ale căror pensii sunt mai mici sau egale cu suma de 2.000 de lei. De asemenea, și cei care primesc pensii de invaliditate mai beneficiază de acest ajutor. Și în acest caz, venitul trebuie să fie mai mic sau egal cu suma de 2.000 de lei.

Persoanele care sunt încadrate cu handicap grav, accentuat sau mediu, și care au venituri mai mici sau egale cu suma de 2.000 de lei mai beneficiază de acest ajutor din partea statului. În plus, cardul de energie mai este oferit și familiilor care primesc alocație de susținere. Acestora li se mai alătură și familiile/persoanele care beneficiază de ajutor social.

Mai multe reguli

Există și cazul în care o singură persoană se încadrează în mai multe categorii. Cu toate acestea, sprijinul nu se va oferi decât o singură dată. În plus, în cazul în care într-un singur loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, ajutorul este acordat numai o dată pe loc de consum. Totuși, pe card vor fi menționate numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

Factura care se va plăti cu ajutorul acestui sprijin financiar poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Totuși, adresa locului de consum trebuie să fie aceeași cu domiciliul declarat al beneficiarului.

Primirea cardului

Sprijinul financiar este virat pe cardul de energie în două tranșe. Dacă un beneficiar se încadrează în continuare, atunci acesta poate utiliza cardul primit și pentru cea de-a doua tranșă. În cazul în care o persoană devină eligibilă mai târziu, acestea va beneficia de card ulterior. Persoanele care beneficiază de acest ajutor vor primi cardul care se livrează prin intermediul Poștei Române. Este necesar ca aceștia să confirme primirea.

Există și cazuri în care beneficiarii nu au primi cardul. De la caz la caz se va realiza o anchetă socială. Predarea acesteia se va face în termen de 10 zile la oficiul poștal de care aparține persoana care primește sprijinul financiar. Dacă mai apoi se constată că aceștia sunt eligibili, cardul de energie va fi emis.

Există și cazuri în care beneficiarii nu se pot prezenta personal la primărie. În acest caz, o altă persoană poate fi împuternicită pentru a îndeplini toate cerințele necesare.

Utilizarea cardului

Cardul de energie se poate utiliza pentru achitarea mai multe bunuri și servicii. Este vorba, mai exact, despre:

  • energie electrică;
  • energie termică centralizată;
  • gaze;
  • butelie;
  • lemne pentru foc;
  • păcură;
  • peleți.

Achitarea facturilor folosindu-se cardul de energie se poate realiza la orice oficiul al Poștei Române. De asemenea, acest lucru se mai poate face și la poștașul care ajunge la domiciliile beneficiarilor, informează jurnalul.ro