Infofinanciar > Info > Ajutor financiar pentru seniori. 700 de lei în plus pe lângă pensie
Info

Ajutor financiar pentru seniori. 700 de lei în plus pe lângă pensie

Vești noi pentru seniori! Începe recalcularea pensiilor
Sursă foto: arhivă

Președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 74/2022. Aceasta introduce un ajutor financiar pentru seniorii din sistemul public de pensii.

Alți beneficiari sunt cei din sistemul pensiilor militare de stat și cei cu drepturi speciale în iulie 2022.

Actul normativ autorizează implementarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2022. Astfel, stabilește acordarea unui ajutor financiar în valoare de 700 de lei lunar. Veniturile lunare ale acestora nu trebuie să depășească suma de 2.000 de lei, administrate de casele teritoriale de pensii.

Când vor primi seniori ajutorul

Conform președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, joi procesul de expediere a deciziilor de recalculare a veniturilor avansează. Acesta a asigurat seniorii că vor primi documentele în timp util. Astfel, pensionarii se vor bucura de majorări ale veniturilor începând cu 1 septembrie 2024.

Daniel Baciu, a subliniat importanța respectării acestui termen pentru o informare cât mai corectă a populației. Nu există întârzieri, și totul de desfășoară conform planului. Prin urmare, toți beneficianții vor primi la timp veniturile cuvenite.

„În acest moment, peste 98% din dosarele de pensii sunt prelucrate și pregătite pentru etapa din 1septembrie. Deciziile sau adeverințele cu pensia reclaculată  care va fi primită la 1 septembrie se vor expedia după 10 iulie. Vă pot confirma că noile pensii se vor încasa cu siguranță în luna septembrie”, a spus un oficial de la Casa de Pensii.

Pensionarii vor primi mai mulți bani

De la data de 1 septembrie, aproximativ 70% din seniori se vor bucura de creșteri ale veniturilor lunare. În acest an, au fost două astfel de majorări a pensiilor. Cea de la 1 ianuarie, a adus o creștere de 13% în buzunarele vârstnicilor. Cea de-a doua va urma să aibă loc în luna septembrie. Astfel, vor fi recalculate aproximativ 5000 de dosare din sistemul public.

„Se lucrează până seara târziu, colegii de la Casa Națională împreună cu colegii din Casele teritoriale de pensii, astfel încât să fim în acel grafic pe care ni l-am propus, ca în data de 1 septembrie pensionarii să-și primească pensiile recalculate după noua formulă de calcul”, a explicat Daniel Baciu.

Deciziile vor fi expediate prin Poșta Română. Aceștia vor trebui să confirme primirea înștiințărilor. Încă se poartă discuții pentru punerea la punct a unor aspecte legate de distribuirea deciziilor de recalculare. În acest fel, săptămâna viitoare este posibil să se finalizeze un act normativ.

Începând cu luna iulie, deciziile vor fi tipărite în centrele teritoriale de pensii. „Conform noii legi, Legea 360/2023, noua formulă de calculare a pensiei se face în baza unui punctaj dat de raportul dintre valoarea salariilor încasate de pensionar în timpul activității și cea a salariului mediu valabil în fiecare perioadă din timpul activității; de exemplu, dacă într-o perioadă salariul mediu era de 2.000 lei și a încasat acest salariu, atunci primește 1 punct. Numărul de puncte se înmulțește apoi cu un punctaj de stabilitate, un bonus în funcție de vechimea în muncă, dacă aceasta este mai mare de 25 de ani, până la 35 de ani”, a mai spus directorul Casei Județene de Pensii, potrivit mediaflux.