Info

Ajutor din partea SUA! Reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă vor fi construite din banii americanilor

Reactoare Cernavodă, Sursă foto: Economica.net
Sursă foto: Economica.net

Reprezentanții Exim Bank US au anunțat, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Egipt, la care au participat și oficialii de rang înalt ai României, că SUA va finanța construcția reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară din Cernavodă cu 3 miliarde dolari. Informația a fost dată publicității de șefa Exim Bank, după ce banca, care este considerată principala agenție de credit de export a Statelor Unite, a emis două scrisori de intenție în acest sens.

„Sunt mândră să anunț emiterea a două scrisori de intenție de către Exim Bank, cu privire la potențialul sprijin al băncii pentru construirea unităților 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, una pentru o finanțare de 50 milioane dolari, iar cealaltă pentru o finanțare de 3 miliarde dolari″, a susținut Reta Jo Lewis.

La acest eveniment au mai participat președintele României, Klaus Iohannis, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, reprezentantului special al președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, dar și Geoffrey Pyatt, secretar asistent la Biroul pentru Resurse Energetice al SUA.

Etapele proiectului

„Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanțeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare, a construcției celor două reactoare, și cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului″, a transmis și premierul Nicolae Ciucă, potrivit celor de la Profit.

Suma acordată va acoperi o treime din necesarul total finalizării acestui proiect, care este structurat în trei faze:

a) prima fază (etapa pregătitoare) va fi finalizată până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor

b) faza a doua (a lucrărilor preliminare): demarată în martie/aprilie 2023 și finalizată în trimestrul al treilea din 2025.

c) faza a treia: ridicarea celor două reactoare, finalizată în 2030

Contractele, oferite prin negociere

În sertarele Legislativului se află un proiect de lege, prin care se dorește modificarea Legii achizițiilor sectoriale. În document se menționează ca acele contracte de implementare a proiectelor din sfera producției de energie nucleare, să fie atribuite fără licitație, prin negociere.

„În cazul proiectelor de producție a energiei electrice și termice cu emisii reduse de carbon, bazate pe tehnologii nucleare, atribuirea contractelor sectoriale se realizează prin procedura de negociere, fără o invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare, indiferent de stadiul fizic al obiectivului de investiții”, se află scris în textul Legii achizițiilor sectoriale, redactat de senatorii coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR.

Acum doi ani, fostul ambasador SUA la București, Adrian Zuckerman, a precizat în timpul semnării acordului, că extinderea și retehnologizarea Cernavodă va fi coordonată de către compania americană Aecom, care este un gigant multinațional al infrastructurii, ingineriei, proiectării și construcțiilor cu o istorie de peste 100 de ani.