Infofinanciar > Info > Ajutor de la stat pentru români! Către ce sector sunt destinați banii
Info

Ajutor de la stat pentru români! Către ce sector sunt destinați banii

Bani, Sursă foto: turdanews.ro
Sursă foto: turdanews.ro

Anul 2022 a fost marcat de o serie de ajutoare prin care statul român a încercat să sprijine cetățenii vulnerabili. În acest context, ar putea apărea o nouă lege, al cărui proiect se află pe masa senatorilor.

În Senat se află la acest moment un proiect de lege care ar presupune un sprijin financiar mai mare pentru două tipuri de combustibili, mai exact solizi și/sau petroliferi. Acesta vine în contextul în care legea 226/2021 nu ar fi dat rezultatele dorite, iar ajutorul de 320 de lei s-a dovedit a fi insuficient. Dacă proiectul va fi acceptat, sprijinul financiar ar ajunge la 1.000 de lei. Demersurile în acest sens ar însemna întâi aprobarea de către Parlament, promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis și publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Actul normativ vine și sprijină mai multe tipuri de încălzire. Este vorba despre încălzirea cu energie termică în sistem centralizat (ajutor pentru energie termică), sprijin pentru gaze naturale, ajutor pentru energie electrică și/sau pentru combustibili solizi și/sau petroliferi, conform Portal Legislativ.

Cum se calculează ajutorul?

În primul rând, ajutorul este calculat în funcție de venitul mediu lunar al unei familii sau al unei singure persoane. Se pot primi, potrivit avocatnet.ro, citat de Antena 3:

– în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 de lei pe membru de familie/ persoana singură;

– în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 de lei;

– în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 de lei;

– în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 de lei;

– în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 de lei;

– în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 de lei;

– în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;

– în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;

– în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;

– în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.

Obiectivele legii

În legea publicat în Monitorul Oficial din 2021, ca obiectiv principal este punctat sprijinul pentru fiecare cetățean al României. În același timp, legea țintește ca fiecare consumator vulnerabil să aibă parte de un ajutor material neîntrerupt, care să îl sprijine, mai ales în sezonul rece. La momentul actual, sprijinul de 320 de lei este acordat pe o perioadă de 5 luni, respectiv 1 noiembrie – 31 martie.

Ca un alt obiectiv, este precizată promovarea capacităților de creștere a performanțelor energetice în clădirile cu apartamente. Se vorbește și despre combaterea excluziunii sociale datorate sărăciei pe care o suportă, din nefericire, foarte mulți români.

Sursa citată anterior vorbește și despre care este valoare de referință pentru stabilirea sumei de sprijin pentru încălzire. În acest sens, ea nu poate fi sub:

– 250 de lei/ lună, pentru gaze naturale;

– 500 de lei/ lună, pentru energie electrică;

– 320 de lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.