Infofinanciar > Lumea la zi > UE este darnică. Ajutoarele pentru Ucraina au depășit valoarea Planului Marshall
Lumea la zi

UE este darnică. Ajutoarele pentru Ucraina au depășit valoarea Planului Marshall

Bani europeni Sursa foto caleaeuropeana.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a contorizat valoarea ajutoarelor acordate pentru Ucraina de Uniunea Europeană. Potrivit BERD, aceasta a depășit-o pe cea a Planului Marshall de reconstrucţie a Europei după al Doilea Război Mondial.

Conform BERD, valoarea ajutorului acordat de UE pentru Ucraina este ”uriaş”.

”Ajutorul financiar al UE este mult mai important în termeni reali decât orice Plan Marshall de după al Doilea Război Mondial ca procent din PIB”, a declarat Odile Renaud-Basso, președinta BERD.

Planul Marshall a fost implementat la sfârşitul anilor ’40 în vederea reconstrucţiei a 16 ţări în principal în Europa Occidentală. Investiţiile au asigurat redresarea Europei după ravagiile celui de-al Doilea Război Mondial.

Președinte BERD se întreabă însă care sunt repercusiunile susţinerii Ucrainei asupra populaţiilor statelor membre. ”Acesta nu este un compromis uşor. Raportat la marja reală de care dispun liderii UE în bugetul de finanţare a măsurilor suplimentare în favoarea populaţiilor lor”, a precizat Renaud-Basso. Potrivit acesteia, liderii europeni trebuie necesar ”să găsească un echilibru”, conform g4media.