Infofinanciar > Info > Se iau din ajutoarele sociale. Ce vor mai primi românii în 2024
Info

Se iau din ajutoarele sociale. Ce vor mai primi românii în 2024

bani pensii (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: dreamstime.com

Dacă anul 2023 a fost anul ajutoarelor sociale, în 2024 lucrul acesta nu va mai continua. Vor fi eliminate unele ajutoare sociale pentru românii defavorizați. Având în vedere suma destul de mare oferită de cei de la guvernare se va resimți serios eliminarea acestui ajutor.

Mai exact este vorba de voucherele pentru energie. Acestea erau în valoare de 1.400 de lei. Banii erau oferiți românilor defavorizați pentru a-și achita facturile la energie, dar și pentu a cumpăra lemne pentru foc.

Gata cu ajutoarele sociale pentru energie

De aceste vouchere au beneficiat aproximativ două milioane de români. Totuși, trebuie menționat faptl că banii au fost primiți în două tranșe a câte 700 de lei. De asemenea, valabilitatea utilizării acestora a crescut până la data de 31 martie 2024. Inițial, aceasta ar fi expirat la data de 31 decembrie 2023.

„O veste bună pentru cei aproximativ două milioane de beneficiari ai voucherelor pentru energie: Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe. În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obtinut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024.

În acest sens, în aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale pentru ca acest acord să fie rapid implementat. Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate, așa cum e normal”, a transmis Adrian Câciu, ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene.

Referitor la energie, se va menține și anul viitor, totuși, schema pentru pafonarea prețurilor la energia electrică și la gaze. Această reducere se va aplica atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii până în anul 2023.

Ce se mai acordă în 2024?

Conform mediaflux.ro, voucherele de alimente în valoare de 250 de lei vor fi acordate și pe parcursul anului urmtăor. Acestea vor fi acordate, de asemenea, din două în două luni. Acești bani sunt folosiți pentru cumpărarea de alimente, dar și de mese calde. Pentru anul în curs, s-au acordat până în momentul actual suma de 1.250 d elei. Ultima tranșa din cele șase va ajunge la români în cursul acestei lui înainte de sărbători. Se așteaaptă ca banii să ajungă la români în jurul datei de 15 decembrie.

„Acest tip de sprijin va continua și în 2024 (voucherele de alimente – n.r.), la fel şi pachetele alimentare pentru cei care sunt la partea de venit minim de incluziune. Este acel ajutor pe care l am l-am anunțat deja, continuitatea tichetelor sociale pentru persoanele vulnerabile, cei 250 lei o dată la două luni și pachetele cu alimente”, a transmis Adrian Câciu.