Infofinanciar > Info > Ajutoare de stat de până la 12.500 de lei pentru tineri. Ce condiții trebuie îndeplinite
Info

Ajutoare de stat de până la 12.500 de lei pentru tineri. Ce condiții trebuie îndeplinite

Sursă foto: unsplash.com
Sursa foto: Arhiva companiei

Tinerii absolvenți care se angajează pot beneficia de prime din partea Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Valoarea acestora poate ajunge până la 12.500 de lei în anumite condiții.

Ministerul Muncii încurajează prin Agenţiile Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) tinerii absolvenți să se angajeze.

Conform prevederilor în vigoare, tinerii se pot înregistra ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în evidenţele AJOFM, în raza cărora își au domiciliul. Astfel aceștia beneficiază de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, mediere și servicii de formare profesională. La acestea se adaugă și măsuri de stimulare a angajării sub forma de prime în bani.

Directorul AJOFM Sibiu, Cosmin Roșu, a explicat că din, punct de vedere instituțional, un absolvent de liceu este considerat un șomer care nu a lucrat niciodată. Potrivit acestuia, AJOFM oferă absolvenților numeroase facilități pentru găsirea unui loc de muncă. Directorul AJOFM a explicat că există numeroase opțiuni în județul Sibiu, dar nu numai.

Câți bani pot primi tinerii

Potrivit AJOFM Sibiu, pentru tinerii absolvenți, promoția 2024, există numeroase oferte. În plus, statul oferă prime pentru cei care se înregistrează, își caută un loc de muncă și se angajează. Potrivit sursei citate, valoarea primelor poate fi de de 1.000 de lei pentru absolvenții care se angajează după o lună. Valoarea poate crește însă până la 12.500 de lei dacă își locul de muncă se află la distanță de localitatea de domiciliu.

”Pe site există o listă întreagă de prime oferite celor care se angajează. Cuantumul lor depinde de foarte mulți factori. Ca să vă dau câteva exemple, cele mai comune, aș scoate în evidență prima oferită celor care se înregistrează la AJOFM și își caută loc de muncă cu ajutorul nostru. În acest caz o persoană poate primi 1.000 de lei dacă dupa o lună se angajează. O altă primă importantă este cea de relocare la schimbarea domiciliului sau a reședinței la peste 50 km distanță. Aici beneficiarul poate primi 12.500 de lei. Există niște condiții pe care oricine este interesat le poate afla dacă vine la noi să se înregistreze. Sau le poate citi pe site-ul AJOFM”, a explicat directorul Cosmin Roșu.

Ce acte sunt necesare

Pentru a beneficia de aceste stimulente financiare, tinerii să îndeplinească o serie de condiții. Astfel aceștia trebuie să se înregistreze la AJOFM ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Pentru înscriere sunt necesare următoarele documente:

– actul de identitate.

– diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii.

– Curriculum Vitae.

– declarație pe proprie răspundere- privind starea de sănătate (se completează la sediul AJOFM).

– acord de utilizare a datelor cu caracter personal (se completează la sediul AJOFM).

„Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii indemnizației de șomaj. Aceasta se acordă în cazul în care nu a reușit să se încadreze în muncă în termenul menționat. Sau dacă nu au fost admişi într-o altă formă de învăţământ“, conform AJOFM Sibiu.

Termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor. Indiferent dacă tinerii au promovat sau nu examenul de bacalaureat. Pentru elevii care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență. Data trebuie înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ, conform romaniatv.