Infofinanciar > Info > Noi ajutoare de la stat. Care sunt beneficiarii sprijinului financiar în 2024
Info

Noi ajutoare de la stat. Care sunt beneficiarii sprijinului financiar în 2024

bani lei ajutoare pentru români (sursă foto: monden.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

În acest an, Guvernul oferă noi ajutoare pentru mamele ce provin din zonele defavorizate. Cum toată lumea trebuie să aibă șansa la o viață mai bună, acestea primesc ajutor pentru a-și îngriji bebelușii.

De curând au fost extinse măsurile de ajutor pentru aceste mame. Sprijinul financiar va fi acordat până în anul 2027.

Ajutoare financiare pentru mamele din România

Aceste măsuri sunt reglementate de Ordonanța de Urgență nr. 34/2024. Măsurile se referă atât la sprijin financiar, cât și la asistență suplimentară oferită bebelușilor și mamelor.

Astfel, având șla bază legea, mamele vor primi pentru fiecare bebeluș, suma de 2.000 de lei. Banii nu vor fi acordați cash, ci sub formă de tichete. Mamele vor primi ajutorul financiar într-o singură tranșă. Cu aceștia pot fi achiziționate produse pentru îngrijirea bebelușului. Mai exact, acestea sunt scutecele, produsele de igienă, haine pentru bebeluși. Se pot achiziționa și produse sanitare și medicale ce sunt destinate mamei și nou-născutului.

Un lucru extrem de important de menționat este faptul că trebuie îndeplinite anumite condiții. Acest ajutor financiar se acordă mamelor ce au născut după data de 12 aprilie 2024. De asemenea, banii vor ajunge chiar și la cei cu vârsta până la trei luni.

Astfel, mamele ce vor primi banii de la Guvern sunt cele ce primesc acum venitul minim de incluziune, dar și cele cu dizabilități. De asemenea, nu sunt uitate nici mamele ce se află temporar în situații critice de viață, Printre acestea se numără violența domestică și calamitățile naturale. Sprijinul financiar de la Guvern va fi acordat și mamelor ce nu au acte de identitate, dar și celor minore sau cele ce nu au cetățenie română și provin din zone de conflict.

Ce mai primesc mamele de la stat

Ajutorul financiar nu este singurul sprijin din partea statului. Mamele vor beneficia și de măsuri auxiliare, ce oferă suportul în desfășurarea anumitor aspecte ce sunt legate strict de îngrijirea și sănătatea bebelușului. pe lista măsurile se află și consiliere pentru alăptare, educație sanitară, cursuri de prim-ajutor pentru nou-născuți. De asemenea, acestea vizează și educație privind igiena corporală și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, dar și orientarea către serviciile sociale.

Conform dailybusiness.ro, bugetul acordat pentru inițiativă este în valoare de 24.000.000 de euro.

Mamele trebuie să depună o cerere în termen de maximum trei luni de la venirea pe lume a copilului. Autoritățile verifică ulterior dacă sunt îndeplinite toate condițiile pentru acordarea ajutorului.

„Prin acelaşi proiect, sprijinim tinerele mame defavorizate, cu venituri mici, sau aflate în situaţii critice de viaţă. România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, astfel că această intervenţie este extrem de necesară. Propunem un ajutor de 2.000 de lei, acordat o singură dată, pentru fiecare nou-născut, până în anul 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro din fonduri europene”, a menţionat prim-ministrul, Marcel Ciolacu, la începutul acestei luni.