Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful AIEA se află în Iran pentru a cere controale mai stricte asupra programului nuclear al țării
Lumea la zi

Șeful AIEA se află în Iran pentru a cere controale mai stricte asupra programului nuclear al țării

deseuri-radioactive-nucleare
Foto: facebook

:Șeful Observatorului Nuclear al Națiunilor Unite, Rafael Grossi, se află în Iran pentru a cere controale mai severe asupra programului nuclear al țării. Agenția Internațională pentru Energie Atomică are din ce în ce mai multă dificultate în monitorizarea progresului rapid al programului nuclear al Republicii Islamice. Program exacerbat din cauza războiului dintre Israel și Hamas.

Grossi a avertizat deja că Teheranul are suficient uraniu îmbogățit pentru a produce „mai multe” bombe nucleare. El a recunoscut că agenția nu poate garanta că niciuna dintre centrifugele Iranului nu a fost folosită pentru îmbogățire secretă.

Șeful Organizației Iraniene pentru Energie Atomică este Mohammad Eslami. El a declarat că aderarea la Tratatul de neproliferare nucleară  „este în fruntea politicilor și strategiei Republicii Islamice”.

„22% din inspecțiile AIEA sunt efectuate în Iran. Acest număr de inspecții nu a fost niciodată efectuat în nicio țară în istorie”, a spus Mohammad Eslami. În concordanță cu teza că programul nuclear al Iranului are scopuri pașnice, Eslami a adăugat:  Vom ”extinde tehnologia nucleară cu hotărâre”.

Dar AIEA se confruntă cu o serie de provocări. De exmplu,  eșecul Teheranului de a explica urmele de uraniu găsite în situri nedeclarate.

Acordul nuclear istoric a fost semnat de Iran și majoritatea țărilor occidentale împreună cu Uniunea Europeană în 2015.