Info

Află cum va fi vremea în minivacanța de 1 Decembrie! ANM a făcut anunțul

parada 1 decembrie sursa: TVR1
sursa foto: TVR1

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat, miercuri, că vremea în București în timpul minivacanței de Ziua Națională a României va fi în general mai caldă.

Temperaturile vor ajunge la 11-12 grade în Capitală, iar partea de sud-est a țării se vor ridica până la 14 grade, o vreme mai caldă decât în momentul actual. „Aşa cum arată informaţiile la acest moment, pentru 1 Decembrie avem temperaturi care vor caracteriza o vreme în general mai caldă, cu 13-14 grade în partea de sud-est a ţării, inclusiv 11-12 grade în Capitală. Pentru un debut de lună decembrie înseamnă o vreme uşor mai caldă”, declară Elena Mateescu.

Vor exista precipitații la nivel local, însă masa de aer rece va rămâne, deocamdată, în partea nordică a țării, pentru următoarea perioadă a lunii, cât și la începutul lui decembrie.  Vinerea aceasta se vor actualiza informațiile care să includă prima lună a iernii.

„ S-a schimbat puţin evoluţia primei săptămâni, de la o săptămână uşor mai caldă, aşa cum arătau informaţiile ieri, rularea pentru următoarele patru săptămâni arată pentru intervalul 28 noiembrie – 5 decembrie o vreme în general apropiată de normalul termic”, a adăugat aceasta.

Românii se vor bucura de Ziua Națională

ANM își axează atenția asupra caracterului deficitar al precipitațiilor și speră ca românii să se poată bucura de minivacanța cu ocazia celebrării Zilei Naționale, indiferent dacă va ploua sau va ninge. „Până la urmă, vremea ţine cu noi, în sensul că trebuie să luăm şi partea bună a lucrurilor, că a plouat în această perioadă. Vorbeam de un an agricol anterior excesiv de secetos. Încă avem zone în ţară, în partea de sud-a est a ţării, unde seceta pedologică este una extremă”, a afirmat Mateescu.

Conform acesteia, până în acest moment, anul 2022 se clasează în vârful clasamentului în topul celor mai călduroși ani din istoria măsurătorilor meteorologice din România.

Temperatura medie a primelor 11 luni ale acestui an este de 11,4 grade celsius, însă aceasta se poate schimba puțin după includerea lunii decembrie în raport:  „Va face diferenţa luna decembrie, dar, chiar şi în cazul unei luni decembrie normale, 2018 a avut un decembrie normal şi se plasează în top 5, este posibil ca şi 2022, în funcţie de această evoluţie, să se plaseze în aceeaşi tendinţă a celor mai călduroşi an din istorie. De aceea, modernizarea infrastructurii este una imperios necesară”, a subliniat ANM, citat de Stiripesurse.