Infofinanciar > Vocile afacerilor > Afaceri românești. Cum arată investițiile derulate de CELCO, explicate de președintele companiei, Nicolae Dușu
Vocile afacerilor

Afaceri românești. Cum arată investițiile derulate de CELCO, explicate de președintele companiei, Nicolae Dușu

Fabrica de BCA CELCO, sursă foto companie
Fabrica de BCA CELCO, sursă foto companie

Celco SA este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de BCA, cu afaceri de 42,5 milioane de euro în 2021, în creștere cu 25% față de anul 2020, și un profit de 12,6 milioane de euro, la rândul său în creștere cu 30%. Afaceristul Nicolae Dușu, președintele companiei, a vorbit despre investițiile pe care le derulează în producția materialelor de construcții, imobiliare, turism și bursă.

Nicolae Dușu a declarat că în sectorul imobiliar sunt în curs de finalizare lucrările la Ansamblul Rezidențial Salcâmilor din Constanța și că urmează obținerea documentațiilor de avizare pentru ridicarea unui hotel în București. În anul 2022, pe bursă, plasamentele familiei Dușu au crescut cu peste 42%, iar în business-ul principal, Celco SA, afaceristul a investit 2,5 milioane de euro în programe de economie circulară.

Nicolae Dușu, sursă foto Ziua de Constanța

Nicolae Dușu, sursă foto Ziua de Constanța

Ce investiții aveți în sectorul imobiliar atât în țară, cât și în străinătate?

Nicolae Dușu: In sectorul imobiliar suntem in curs de finalizare a Ansamblului Rezidential Salcamilor din Constanta si in faza de obtinere a documentatiilor de avizare pentru ridicarea unui hotel in Bucuresti. Un model etalon de constructie nZEB (nearly zero energy building) este Ansamblul Rezidential Salcamilor, compus din 63 de apartamente distribuite pe 3 tronsoane de inaltimi diferite (1/6/9 nivele), dar care se armonizeaza perfect cu architectura zonei. Realizat din BCA CELCO de 30 cm grosime + termoizolatie minerala Izomineral de 10 cm grosime, peretii exteriori au o rezistenta medie la transfer termic de 4,75 m2K/W. Peretii despartitori dintre apartamente sunt realizați din BCA CELCO Structoterm si Superblock, asigurand astfel o izolare fonica superioara. Ansamblul rezidential este cu atat mai compatibil cu standardul nZEB, cu cat contribuie si cu alte elemente la impunerea unui standard de locuire sustenabil si ecologic: statie de dedurizare a apei, locuri de parcare cu statie de incarcare pentru masini electrice, 1880 mp de spatii verzi ce inconjoara cladirile.

Aveți plasamente pe burse? Cum a evoluat portofoliul dvs. în 2022?

Nicolae Dușu: Avem plasamnete diversificate pe bursa. Desi orientarea noastra principala este de a face acele plasmente care sa fie eficiente, in contextul pandemic si geopolitic s-au inregistrat si unele scaderi ale valorilor unor plasmente. In ansamblu consideram ca plasamentele noastre pe bursa sunt eficiente. De aceea am continuat sa efectuam plasamente pe bursa si in anul 2022. Fata de anul 2021 plasamnetele noastre pe bursa au crescut cu peste 42%.

În ce domenii ați investit în acest an (2022) și în ce domenii intenționați să investiți în viitor?

Nicolae Dușu: Tranzitia catre o economie durabila este un proces care pentru CELCO a insemnat imbunatatirea progresiva a performantei de mediu a fabricilor si produselor noastre.

Planurile de actiune vizeaza implementarea in toate fabricile a sistemelor de contorizare avansata pentru reducerea consumurilor energetice, proiecte de peste 300.000 euro. Obiectivele generale constau in reducerea consumului de energie si diminuarea emisiilor de CO2. In plus, ne-am propus sa analizam si sa implementam masuri si tehnologii adecvate sectoarelor noastre de activitate si am alocat pentru anul 2022 peste 2.500.000 euro ce constau in principal in dezvoltarea conceptului de economie circulara si utilizarea cat mai eficienta a energiei produse in fluxurile de fabricatie, dar si in digitalizarea proceselor ca parte integranta a strategiei privind reducerea timpului si cresterea productivitatii si a preciziei.

Investitiile in actiuni de reducere a amprentei de CO2, atat in procesele tehnologice, cat si in materialele de constructie pe care le livram pietei, ne-au ajutat sa ne consolidam pozitia pe piata si stabilirea de noi criterii in alegerea materialelor de zidarie: produse prietenoase cu mediul, performante energetic, sigure in exploatare, cu dimensiuni si forme perfect adaptate proiectelor beneficiarilor.

De asemenea, urmarim ca in viitorul apropiat sa obtinem certificari internationale pentru produsele noastre, astfel incat sa fie recunoscut faptul ca procesul de productie si produsele finite CELCO respecta principiile economiei circulare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.