Infofinanciar > Info > Adrian Câciu: „În anul 2023, valoarea investițiilor publice realizate a fost de peste 20 miliarde euro”
Info

Adrian Câciu: „În anul 2023, valoarea investițiilor publice realizate a fost de peste 20 miliarde euro”

Câciu Sursa foto Europa Liberă
sursa foto arhiva companiei

Adrian Câciu, într-o postare pe pagina personală de Facebook, a vorbit despre investițiile și dezvoltarea României.

„Modelul de dezvoltare al României s-a schimbat și se bazează preponderent pe investiții atât din fonduri naționale cât și din fonduri europene, devenind astfel un model sustenabil de dezvoltare cu efect de multiplicare în economie.

Un deziderat al Programului de Guvernare care este astfel realizat prin fapte!
În anul 2023, valoarea investițiilor publice realizate a fost de peste 20 miliarde euro (20,3 mld eur) aducând un aport concret la creșterea economică înregistrată de România.
Este o performanță remarcabilă, cu atât mai mult cu cât a fost realizată în condiții extrem de dificile – război la granițe, crize multiple, succesive și suprapuse, tensiune și revendicări sociale.
Un aspect foarte important este că valoarea totală a investițiilor publice de anul trecut a fost cu 11 miliarde de lei (2,2 mld eur) mai mare decât deficitul bugetar.
Cu alte cuvinte, datoria nou creată prin deficit este reflectată în totalitatea sa în investitii cu efect de multiplicare care, la rândul lor, vor produce valoarea adăugată necesara pentru plata, în timp, a acestei datorii”, susține acesta conform postării.

Investiții și proiecte

După cum susține acesta România este pe drumul cel bun. „Un alt aspect de notat este ponderea fondurilor europene în total cheltuieli cu investițiile publice, această pondere ajungând la 62% din total investiții. Recuperarea puternică din a doua parte a anului pe partea de absorbtie a fondurilor europene din exercițiul financiar 2014-2020(20 de puncte procentuale, de la 76% la 96% în prezent) a avut un rol determinant în acest rezultat.
Banii europeni au finanțat și vor continua să finanțeze puternic investițiile publice. De exemplu, la ministerul Transporturilor toate tronsoanele de autostradă ori drum de mare viteză, finanțate din PNRR, au contracte semnate, iar la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene sunt proiecte depuse de peste 10 miliarde euro aferente exercițiului financiar 2021-2027.
Pentru anul în curs investițiilor publice prognozate vor fi mai mari cu 20% decât anul trecut; sunt prevăzute peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene, ceea ce reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB.
Avem resurse fimanciare, avem contracte și proiecte.
Acest drum spre dezvoltarea sustenabila a României trebuie continuat și consolidat!”, punctează ministrul.