Infofinanciar > Info > Aderarea României la Schengen. Totul depinde de combaterea migrației ilegale
Info

Aderarea României la Schengen. Totul depinde de combaterea migrației ilegale

cand-va-intra-Romania-schengen
sursa foto arhiva

Aderarea la spațiul Schengen este un obiectiv important al țării noastre. România a făcut pași importanță spre această realizare. Totuși, în ciuda speranțelor, anumite probleme nu și-au găsit încă rezolvare. Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a explicat că a explicat că nu există încă un calendar concret pentru admiterea țării noastre în spațiul fără frontiere.

Se pare că România este încă departe de a-și atinge obiectul. Aderarea la spațiul Schengen întâmpină încă anumite obstacole. Potrivit Austriei, foaia de parcurs către aderare va depinde de atingerea unui obiectiv. Mai exact, este vorba despre necesitatea combaterii migrației ilegale, potrivit spuselor lui Karl Nehammer.

Aderarea României la Schengen

Au existat multe discuții în spațiul public despre poziția Austriei. Cancelarul Karl Nehammer a subliniat că nu există încă un calendar. Care să ofere o dată concretă cu privire la aderarea României la Schengen. Obstacolul în atingerea obiectivului este nevoia de a combate migrația ilegală.

O problemă de bază în negocierile României cu Austria a fost nevoia de protecție a frontierelor externe. Totuși, Nehammer a declarat că discuțiile cu președintele Klaus Iohannis au fost constructive. Potrivit oficialului austriac, foaia de parcurs elaborată până acum de cele două țări s-a îndreptat într-o direcție bună. Dar, se doresc în continuare aplicarea unor măsuri suplimentare din partea Austriei. Din nevoia de a implementa protecția frontierelor externe.

Migrația ilegală

Austria se confruntă cu o povară destul de mare din punct de vedere al migrației ilegale. Potrivit datelor, numărul de cereri de azil din Austria este dublu față de România. „Acest lucru înseamnă că, în calitate de ţară fără ieşire la mare, avem în continuare o povară mai mare. Trebuie să ne gândim în permanenţă la modul în care putem combate eficient rutele de migraţie ilegală, adică traficanţii de migranţi. Foaia de parcurs ulterioară va depinde de acest lucru’” a precizat Nehammer.

În urma întâlnirii cu cancelarul austriac, Klaus Iohannis a precizat că cei doi au convenit asupra continuării procesului de aderare deplină al României. Dar, se pare că poziția Austriei rămâne neschimbată. „Am vorbit foarte deschis despre obiecţiile austriece faţă de extinderea rapidă a spaţiului Schengen. Poziţia Austriei rămâne clară şi neschimbată: sistemul Schengen nu funcţionează în prezent, prin urmare nu poate fi extins” a scris Nehammer, într-o postare pe platforma X.

Protecția frontierelor externe

Potrivit cancelarului Nehammer, protecția frontierelor Schengen nu funcționează. Acesta a explicat că dacă lucrurile ar merge bine, 9 state UE nu ar fi introdus controale la frontierele interne.

În acest sens, părerea a fost susținută de premierul finlandez. Federația Rusă a început să aducă mii de refugiați la granița finlandeză pentru ca aceștia să poată trece în primăvară. Premierul finlandez a explicat că acesta este doar un alt exemplu în care Finlanda este șantajată. Dar demonstrează cât de mulți oameni sunt acum preocupați de migrația ilegală.

„Am reuşit să punem această problemă pe agenda UE”, a declarat oficialul finlandez. Acesta s-a aflat la București pentru a participa la Congresul Partidului Popular European, conform Digi24 .