Infofinanciar > Info > Marți încep negocierile pentru aderarea Moldovei și Ucrainei la UE. Rusia se opune
Info

Marți încep negocierile pentru aderarea Moldovei și Ucrainei la UE. Rusia se opune

republica moldova si ue
Sursa foto: Arhiva companiei

Uniunea Europeană a fost de acord să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Belgia, care deține în prezent președinția UE, a declarat că statele membre au convenit ca discuțiile să înceapă la 25 iunie la Luxemburg.

Liderii blocului celor 27 de națiuni au convenit anul trecut că negocierile de aderare ar trebui să înceapă atât cu Ucraina, cât și cu Moldova. Decizia de săptămâna trecută stabilește baza juridică pentru discuții.

Ucraina a depus o cerere de aderare la blocul comunitar la mai puțin de o săptămână după ce Rusia a invadat-o în februarie 2022. Liderii UE au acționat cu o rapiditate neobișnuită, făcând-o candidată în luna iunie a aceluiași an. Însă procesul a evoluat mai lent de atunci. Aderarea, dacă va avea loc, va dura ani sau chiar decenii.

Moldova a privit cu nervozitate invazia vecinului său de către Rusia. Aceasta a acuzat în repetate rânduri Rusia că duce un „război hibrid” împotriva țării. Rusia a negat acuzațiile, însă guvernul moldovean rămâne precaut cu privire la intențiile Moscovei.

Kremlinul nu și-a ascuns însă opoziția față de intențiile ale celor două stgat ex-sovietice.

„Astăzi, am semnat decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. A deveni membru al UE este calea noastră către pace, prosperitate și o viață mai bună pentru toți cetățenii”, a declarat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, conform alephnews.