Infofinanciar > Info > Adaosul comercial plafonat a ajutat semnificativ portofelul unei familii din România
Info

Adaosul comercial plafonat a ajutat semnificativ portofelul unei familii din România

adaos comercial plafonat (sursă foto: Agrointeligența)
sursă foto: arhiva companiei

Pentru un trai decent, după ce Guvernul a intervenit prin unele reglementări, costul ajunge să scadă cu până la 11% în România. Este vorba despre reducerea cu până la 1.118 lei pe lună în cazul unei familii cu doi părinți și doi copii. Aceste date au fost făcute publice acum de cître echipa de la Friedrich-Ebert-Stiftung România care a realizat un studiu în acest sens.

După pandemia de Covid-19 și după criza energetică provocată de conflictul din Ucraina, costul traiului zilnic a crescut semnificativ. Iar atunci când faci parte dintr-o familie, mai există și doi copii prin preajmă, situația se arată a fi una și mai dificil de gestionat. O mare parte din bugetul familial ajungea să fie alocat achitării facturilor, fie la energie electrică, fie la gaze.

Pe model european

Însă, modelul european a fost ca Guvernul să intervină prin discuții cu reprezentanții distribuitorilor și comercianților. Astfel, s-a ajuns la plafonare, o măsură ce a redus costul traiului zilnic al unei familii cu doi copii din România. Spre exemplu, dacă adaosul comercial nu ar fi fost plafonat, prețul pentru coșul zilnic de cumpărături în acest caz ar fost cu până la 10,4% mai mare.

Dar România nu a fost singurul stat care a adoptat astfel de reglementări. Încă de prin toamna anului 2021, chiar înainte de izbugnirea conflictului din Ucraina, în UE apăruseră deja astfel de măsuri. Iar după aceea, guvernanții de la București au adoptat și ei astfel de măsuri. Un bun exemplu în acest sens este reducerea cu 50 de bani per litru de combustibil la stațiile de alimentare. Apoi au fost necesare discuții și negocieri cu reprezentanții comercianților din România pentru a plafona adaosul comercial pentru o serie de produse alimentare de la raft.

Practici diferite, dar în interesul cetățenilor

Această ultimă măsură este valabilă și în prezent, până spre sfârșitul lunii aprilie. Dar atunci se preconizează că vor avea loc alte discuții, iar lista cu alimente se va modifica. Iar toate aceste măsuri au avut un impact asupra inflației, puterea de cumpărare a românilor. Procentul a scăzut de la o valoare de două cifre în decembrie 2022, spre 6,6% în decembrie 2023.

Astfel, în România, prin adoptarea OUG 67/2023 s-a limitat adaosul comercial practicate de procesatorii, distribuitorii şi comercianţii de alimente. Acest plafon făcea referire la o listă clară de produse. Apoi aceasta a fost extinsă şi completată ulterior prin alte acte normative. OUG 89/2023 extindea lista de produse cu preţuri reglementate, spre exemplu.

Acesta a fost modelul adoptat de România. Dar alte state la nivel european au mers în altă direcție. Însă scopul final era același, acela de a reduce costul traiului zilnic. Spre exemplu, în Polonia, Portugalia și Spania TVA-ul a fost redus. În Grecia s-a mers pe limitarea indirectă a adaosului practicat de comercianţi, scrie romaniatv.net.
Întregul studiu Friedrich-Ebert-Stiftung România poate fi consultat aici.