Infofinanciar > Info > Achiziționarea autoturismelor la mâna a doua. La ce trebuie sa fie atenți cumpărătorii
Info

Achiziționarea autoturismelor la mâna a doua. La ce trebuie sa fie atenți cumpărătorii

Înmatriculările mașinilor se va face online
Sursă foto: arhivă

Cei care își propun să cumpere un autoturism la mâna a doua trebuie să fie foarte atenți la anumite aspecte pentru a fi o achiziție bine făcută. Specialiștii vin în sprijinul cumpărătorilor și le oferă informații prețioase.

Prima întrebare, pe care o pun majoritatea cumpărătorilor, este legată de kilometrii mașinii. Și totuși, câți kilometrii ar trebui să aibă un autovehicul la mâna a doua pentru a fi o investiție bună. Astfel, specialiștii explică faptul că o mașină nouă, indiferent că este vorba de o marcă accesibilă sau de una de top, poate să implice costuri foarte mari. Foarte puțini sunt cei care aleg să recurgă la astfel de modalități.

Date utile în achiziționarea unei mașini

Prin urmare, varianta la care recurg majoritatea românilor este cumpărarea unei mașini second-hand. Pentru o astfel de mașină, un aspect important este kilometrajul.

În funcție de numărul de kilometrii din bord se poate estima în mare nivelul de uzură al componentelor mecanice. În concluzie, o mașină care a parcurs distanțe mai mari va avea în mod evident o uzură mecanică mai mare, comparativ cu un vehicul ce are la bord un număr mai redus de kilometrii. O altă informație utilă ar fi cunoașterea modului în care a fost utilizată mașina.

Experții din industria auto afirmă că un total de 160.000 de kilometrii este „numărul maxim pe care o mașină folosită ar trebui să le aibă. Înainte de a nu mai fi luată în considerare pentru achiziție, indiferent de fiabilitate sau preț”.

Care sunt riscurile unui autovehicul cu rulaj mare

Mulți șoferi au impresia că și vehiculele cu mulți kilometrii la bord sunt bune. Lucru ce este adevărat uneori, însă expertul Rob Dillan nu recomandă asumarea unui asemenea risc.

„Mulți experți auto sunt de acord că 160.000 de kilometri este limita superioară pentru a lua în considerare achiziționarea unei mașini second-hand. Dincolo de acest punct, probabilitatea de întreținere și reparații semnificative crește substanțial. Vehiculele cu peste 160.000 de kilometri se confruntă de obicei cu probleme mai frecvente la componentele majore. Cum ar fi motorul, transmisia și suspensia. Costul mediu al reparației sau înlocuirii motorului poate varia între 3.000 și 8.000 de dolari. În timp ce reparațiile transmisiei pot costa între 1.800 și 3.400 de dolari. Aceste cheltuieli potențiale pot depăși rapid orice economii inițiale rezultate dintr-un preț de achiziție mai mic”, a explicat Rob Dillan.

Un alt specialist, Erin Kemp, este de părere că 100.000 de kilometrii este un start bun pentru o mașină la mâna a doua. „Un bun punct de oprire pentru kilometraj atunci când vine vorba de cumpărarea de mașini second-hand, deoarece, după acest punct, multe modele încep să aibă nevoie de mai multă întreținere“, potrivit fanatik.