Infofinanciar > Educație financiară > Acestea sunt documentele necesare care îți fac viața mai ușoară! Actele de care ai nevoie pentru un nou loc de muncă
Educație financiară

Acestea sunt documentele necesare care îți fac viața mai ușoară! Actele de care ai nevoie pentru un nou loc de muncă

program mai scurt
Sursă foto: România Liberă

În cazul în care dorești să îți cauți un nou loc de muncă, este necesar să știi că fiecare departament de Resurse Umane, din cadrul tuturor companiilor îți vor cere să prezinți câteva documente esențiale pentru procesul de angajare. Deținerea acestor documente în momentul în care îți cauți un job poate să facă viața oricărui angajat, dar și a angajatorilor mai ușoară.  

Dacă pentru aplicare este necesar doar un Cv și o scrisoare de intenție, după procesul de interviu, în cazul în care totul merge conform planului, oricare noi angajat va fi nevoit să urmeze întregul proces de angajare. În cadrul acestui proces, angajatorul are nevoie de o serie de documente, printre care se află și diploma ultimei școli absolvite. 

Lista de documente necesare conform Codului Muncii au fost actualizate 

Pentru ca procesul de angajare să fie finalizat, trebuie ca noul angajat să furnizeze o listă de documente la departamentul de Resurse Umane. Pe lângă actele de angajare, este necesară și semnarea unor acorduri, în funcție de job. Acestea pot varia de la contracte de exclusivitate, până la contracte de confidențialitate sau regulamente de ordine interioară. 

Actele care trebuie prezentate la HR în momentul angajării sunt CV-ul, cartea de identitate, acompaniată de copie și un certificat de naștere. De la medicul de familie va fi necesar să obții un document, care atestă faptul că fiecare nou angajat este apt de a lucra. 

De asemenea, pentru a putea încasa salariul, este necesar un IBAN. Majoritatea locurilor de muncă solicită și recomandări de la foștii angajatori și certificate cu diferite rezultate, din perioada în care ți-ai desfășurat activitatea în compania respectiva. 

Tot de la fostul angajator va mai fi nevoie să obții și o adeverință de vechime. Pentru ocuparea noului post în cadrul unei companii, este necesar și un cazier judiciar, emis de poliție, un aviz pentru medicina muncii, și în plus, o recomandare de repartizare din partea AJOFM, însă doar dacă este cazul sau se cere. 

Care sunt actele care trebuie semnate la angajare 

În momentul în care toate actele necesare au fost aduse la departamentul de resurse umane, este nevoie să se semneze câteva documente importante pentru a finaliza procesul de angajare. 

Orice nou angajat este obligat să semneze regulamentul de ordine interioară, care de regulă conține toate regulile de la noul loc de muncă, inclusiv ierarhii și fluxul de muncă. Bine înțeles, semnarea unui contract de angajare este și el obligatoriu, iar în acel document se regăsesc toate detaliile cu privire la relația contractuală dintre noul angajat și companie. De asemenea, în acest document se vor regăsi și numărul zilelor de concediu oferite, salariul, perioada de preaviz, și alte date importante pentru fiecare nou angajat. 

Alte câteva documente importante pe care fiecare nou angajat trebuie să le semneze sunt anexele la contract sau actele adiționale, fișa postului, în care se regăsesc funcția și atribuțiile angajatului, acordul GDPR, care se semnează cu privire la preluarea datelor personale și alte documente care atestă condiții speciale, dacă este cazul, potrivit Știrile ProTV.