Infofinanciar > Info > Aberant, unii români vor primi șapte facturi la gaze luna aceasta! Explicația reprezentanților Enel
Info

Aberant, unii români vor primi șapte facturi la gaze luna aceasta! Explicația reprezentanților Enel

facturi enel (sursă foto: playtech.ro)
sursă foto: playtech.ro

Luna mai se anunță a fi una foarte dificilă, complicată, dar poate și confuză pentru unii români. Cei care au contract încheiat cu compania de distribuție de gaze Enel ar urma să primească luna aceasta până la șapte facturi. Potrivit reprezentanților companiei, unele dintre acestea vor fi pe minus, iar altele pe plus.

Astfel, echipa de la Enel a transmis recent un mesaj clienților lor prin care le aduce la cunoștință faptul că vor fi emise zilele acestea facturile înregistrate pentru perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023, iar în foarte scurt timp vor fi emise, de asemenea, și facturile pentru lunile februarie – martie, anul curent, vor fi emise în foarte scurt timp.

Mesajul Enel

„Zilele acestea emitem facturile pentru perioada de consum octombrie-ianuarie, iar pe parcursul lunii mai vom emite facturile aferente consumului lunii februarie și luna martie”, transmit reprezentanții Enel către clienții acestora. Astfel, după ce se trage linie, în perioada următoare, unii români vor putea primi până la șapte facturi consecutive.

Acest lucru se va întâmpla pentru că, potrivit echipei Enel, mulți români nu au mai primit facturi deja de luni bune: „Într-adevăr, mulți consumatori nu au mai primit de foarte mult timp facturi, totul din cauza multiplelor modificări care au fost în anul 2022”, mai transmit reprezentanții companiei.

Problema tehnică

Aceste probleme au apărut, așadar, de pe urma unei erori tehnice, eroare ce s-a dovedit a fi o problemă de durată, căci nu de puține ori, reprezentanții echipelor companiilor de furnizare au solicitat răbdare din partea clienților, căci softurile au avut nevoie de modificări și de remodificări.

Acum, cea mai mare îngrijorare a românilor care nu au mai primit facturi de lungă vreme este să nu primească de această dată o notă de plată foarte mare, pe care nu ar putea-o plăti. În plus, există șansa ca aceste facturi să vină de această dată și cu numeroase nelămuriri și neclarități.

Va fi nevoie de o eșalonare?

„Consumatorul trebuie să solicite furnizorului o eșalonare”, este declarație făcută de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă. „Au fost multiple situații în care dacă treceai la un FUI (Furnizor de Ultimă Instanță – n.r.), consumatorii nu mai depuneau, iar acum, dacă îți vine factura de acum șase luni de zile, practic ești bun de plată pentru că nu mai ai timp să depui această declaraţie decât din acest moment pentru viitor, iar cu trecutul rămâi bun de plată”, continuă expertul.

Acesta vine cu un sfat important pentru români care în perioada următoare vor primi facturi pentru mai multe luni: „În același timp, trebuie să spunem că există varianta ca în situația în care cineva primește o factură pe mai multe luni din urmă poate să își facă o eșalonare la plată, dar și aici trebuie să anunțe furnizorul că va face această plată eșalonată. În caz contrar, riscă fie să plătească penalități, fie să plătească penalități și să rămână și fără gaze naturale sau energie electrică pentru că va fi deconectat”.

„Deci e important pentru consumatori, legea dă acest drept, dar e necesar ca acest consumator să solicite furnizorului o eventuală eșalonare a situației în care primești facturi restante pe mai multe luni”, a mai declarat Dumitru Chisăliță în cadrul unei emisiuni de la Antena 3 CNN pe parcursul zilei de luni, 15 mai.