Infofinanciar > Info > Prima zi de greva generală în educație! Recomandarea pentru părinţi este să-i ţină pe copii acasă
Info

Prima zi de greva generală în educație! Recomandarea pentru părinţi este să-i ţină pe copii acasă

Proteste în Educație
sursa foto: news.ro

Greva generală din Educație, prima după 2005 când a avut loc un astfel de eveniment, a început de luni, 22 mai, după eșecul negocierilor de duminică, cu o zi înainte, cu reprezentanții Guvernului de la București. Astfel, peste 150.000 de profesori din țară nu vor intra astăzi la ore, iar sindicatele recomandă părinţilor să îşi ţină copiii acasă.

De asemenea, se declanşează greva de avertisment şi în învăţământul superior din România de la ora 11.00 la 13.00.

Prima zi de grevă generală în educație

Astfel, luni este prima zi de grevă generală în sistemul de educaţie din România după ce sindicatele au anunţat declanşarea grevei încă de săptămâna trecută şi au avut două runde de negocieri cu reprezentanţii Guvernului, ultima dintre ele chiar duminică, la mai puțin de 24 de ore de inișierea grevei, dar acestea nu s-au încheiat cu un acord. Pe lângă cele peste 150.000 de cadre didactice, care înseamnă 63% din toți profesorii, la grevă participă și personalul nedidactic și auxiliar din şcoli, adică încă vreo 50.000-60.000 de persoane.

Este cea de-a treia grevă de mare amploare din învăţământul românesc, din ultimii 30 de ani, celelalte desfăşurându-se pe parcursul a 5 săptămâni şi 3 săptămâni, conform sindicatelor din educaţie.

Ce spun sindicatele

Reprezentanţii sindicatelor au anunţat, duminică, după negocierile avute la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, liderul PSD, şi mai mulţi miniştri, că greva din învăţământ va continua şi va avea loc luni, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi, bineînţeles de dorinţa colegilor”.

Sindicaliştii recomandă părinţilor să ţină copiii acasă în timpul grevei, deşi au dat asigurări că „nu se va pune lacătul pe şcoli”.

„Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile, altceva în plus, nimic”, a transmis Simion Hăncescu, liderul FSLI. „Greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest”, a transmis şi Marius Nistor, la Palatul Victoria.

Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater” din România, a anunţat duminică, după negocierile de la Palatul Victoria că învăţământul superior românesc de stat intră şi el în grevă, de luni: De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment, vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă, a spus sindicalistul.

„Sunt şcoli care vor fi 100% în grevă şi nu are cine să-i supravegheze. Recomandarea pentru părinţi este să-i ţină pe copii acasă, dar şcolile nu se închid. Să fie foarte clar: nu se pune lacătul pe şcoli. Acolo unde sunt profesori negrevişti vor avea grijă de copii dacă aceştia vin la şcoală”, a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria.

Reacția Guvernului

Premierul a afirmat că în opinia sa, o grevă generală se declanşează în lipsa dialogului şi a rezolvării problemelor şi singurii care au de pierdut dacă greva va avea loc sunt părinţii şi elevii, care de luni se vor afla într-o situaţie extrem de dificilă. Nicolae Ciucă a transmis, după negocierile cu sindicatele din educaţie, că reiterează disponibilitatea sa şi a miniştrilor de resort de a sta faţă în faţă cu sindicatele oricând, oriunde, oricât. Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

Executivul şi-a menţinut totodată angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153, a precizat un comunicat al Guvernului. Această măsură care vizează creşterea veniturilor, va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8.

„Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, se preciza în comunicat.

Potrivit sursei citate, în perioada următoare vor continua negocierile dintre sindicatele din Educaţie şi autorităţi, însă acestea trebuie să vină cu „oferte foarte tranşante şi clare ca termen şi ca sume”. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a subliniat că pentru a stopa o astfel de acţiune sindicaliştii trebuie să primească din partea Executivului o soluţie care să fie credibilă şi care să ofere perspective foarte clare.

„Eu mi-aş fi dorit şi este dorinţa tuturor celor care lucrează în sistem să nu fi avut loc această grevă generală. Nu ne-am dorit-o, am fost obligaţi să ajungem aici. Este un cumul de nemulţumiri, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi bineînţeles de dorinţa colegilor noştri”, a mai transmis duminică acesta.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.