Info

A fost aprobată rambursarea TVA-ului pentru ONG-urile din sectorul medical. Care este condiția returnării banilor

ONG Sursa foto Ziarul Impact
Sursa foto: Ziarul Impact

Marți a fost aprobată o nouă inițiativă legislativă de către Senat referitoare la rambursarea TVA pentru ONG-urile care activează în domeniul medical.

Această inițiativă legislativă se referă la Organizațiile non-guvernamentale care au cumpărat materiale de construcții, echipamente și consumabile în domeniu medical.  Se face trimitere la proiectele de construire, reabilitare, modernizare și dotare cu echipamente sanitare a unităților medicale. 

Propunerea legislativă care va intra la vot în Camera Deputaților în următoarele zile prevede introducerea în Codul Fiscal a posibilității de rambursare a TVA-ului pe care ONG-urile îl plătesc la efectuarea achizițiilor de materiale de construcții, echipamente, consumabile sanitare sau alte forme de sprijin din aceeași sferă, iar banii astfel obținuți să poată fi investiți în continuare în proiectele de sprijinire a sectorului medical”,  a transmis ministrul Familiei, Gabriela Firea, potrivit mediafax.ro.

Scutirea taxei pentru ONG-uri

În Codul Fiscal va fi introdusă o scutire de taxă pentru „achizițiile efectuate de organizațiile nonprofit în vederea construirii/ reabilitării/ modernizării de unități spitalicești și a dotării acestora cu aparatură și echipamente de specialitate, materiale și consumabile de uz sanitar”.

TVA-ul va fi dedus doar dacă achizițiile vor fi folosite exclusiv pentru finanțarea proiectelor de sprijinire a sectorului medical.

„Dorim să venim în sprijinul asociațiilor și fundațiilor care au în derulare sau vor să inițieze astfel de proiecte, prin introducerea în Codul fiscal a posibilității de rambursare a TVA-ului pe care acestea îl plătesc la efectuarea achizițiilor de materiale de construcții, echipamente, consumabile sanitare sau alte forme de sprijin din aceeași sferă, iar banii astfel obținuți să poată fi investiți în continuare în proiectele de sprijinire a sectorului medical. Considerăm că tot mai multe organizații nonprofit vor dori să se implice în desfășurarea unor astfel de acțiuni atât de necesare la nivelul comunității”, se indică în expunerea de motive care însoțește propunerea legislativă.

TVA-ul afectează fundațiile din România

Codin Maticiuc este coordonatorul fundației filantropice Metropolis care derulează proiectul „Spitale publice din bani privați”. .

„Eu plătesc TVA statului pentru privilegiul de a construi spitale, băi, de a cumpăra WC-uri și așa mai departe”, a declarat Codin Maticiuc, la Palatul Parlamentului.

De asemenea, el a spus despre această situație a reducerii TVA-ului este una care are un mare impact asupra fundațiilor din România.

„Am discutat și cu doamnele de la fundația ”Dăruiește viața”, care construiesc un întreg spital și care mi-au spus că au aceeași problemă. Ceea ce nu este normal, ținând cont că beneficiarul lucrării este tot statul român. Dacă beneficiarul este fundația, pot să înțeleg să se refuze returnarea de TVA, însă atâta timp cât noi finanțăm lucrări pentru statul român, atunci ar trebui să existe această posibilitate”, a susținut acesta.