Lumea la zi

A doua cea mai mare economie a lumii, în declin major! Cum vrea China să reziste în fața crizei

economie china businessinsider.com
sursă foto: businessinsider.com

Situația economică a Chinei se anunță a fi una destul de complicată. Cifrele au scăzut considerabil în ultimele luni, iar guvernanții iau măsuri urgente. În acest sens, cele mai bogate provincii ale țării vor fi implicate în sprijinirea economică pentru a stimula măsurile de creștere cifrelor în contextul crizei economice.

„Trebuie întărit sentimentul de urgență pentru a consolida bazele redresării economice”, a declarat premierul chinez Li Keqiang. Beijingul a înregistrat astfel o evoluție neașteptat de lentă a consumului și a producției în luna iulie. Specialiștii în economie spun că mare parte din probleme au fost cauzate de politica „zero-Covid” care a îndreptat China către stare economică  în declin și în al doilea trimestru al acestui an, informează BBC, citat de G4Media.

Ce sectoare de activitate sunt afectate în China

Această criză sanitară severă din China a ajuns să aibă efecte semnificative asupra activităților de producție și de vânzare cu amănuntul. Chiar dacă, în luna iulie, vânzările cu amănuntul au crescut cu 2,7% față de anul trecut, cifra a ratat previziunile de creștere de 5% și a fost inferioară celei din iunie, raportată a fi la valoarea de 3,1%. Cele mai recente cifre sunt și ele îngrijorătoare pentru că arată că șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record.

Prin luna iulie au existat șanse de redresare economică în iulie, dar, cu toate acestea au intervenit „mici fluctuații”, potrivit premierlui Li în cadrul unei întâlniri video cu înalți oficiali din șase provincii importante: Guangdong, Jiangsu, Zhejiang, Shandong, Henan și Sichuan. Acestea vor contribui la evoluția înspre bine a situației economice a întregii Chine, căci doar regiunile mai sus enumerate reprezintă aproximativ 40% din producția economică.

Mai mult cconsum, mai mulți bani pentru economie

Guvernul chinez urmărește acum să ia mai multe măsuri pentru a stimula consumul și, în același timp, să extinde investițiile efective, prim-ministrului Li. În acest mod, China, care este a doua cea mai mare economie a planetei, vrea să scape de efectele grav din ultima perioadă. Țara a fost grav afectată de blocajele generalizate ale pandemiei de coronavirus, o criză sanitară care a afectat atât întreprinderile, cât și consumatorii din țară. Marile orașe din Republică, chiar și principalul centru financiar și de producție al țării, Shanghai, au fost blocate parțial, sau chiar total, în această perioadă.

Criza economică se observă și în valorile Produsului  Intern Brut (PIB), valori care au scăzut cu până la 2,6% în cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie față de trimestrul precedent. Cu toate acestea, autoritățile de la Beijing nu au dat până acum niciun semn de relaxare a politicii sale de „zero-Covid”.