Infofinanciar > Info > 50 de grade Celsius astăzi! La ce face referire noua alertă meteo
Info

50 de grade Celsius astăzi! La ce face referire noua alertă meteo

caniculă Sursă foto: Digi24
foto: Playtech.ro

Se anunță încă o zi de foc pentru bucureșteni. Capitala se află sub cod portocaliu de caniculă. Meteorologii au anunțat temperaturi record, în special după ora prânzului.

La umbră termometrele vor indica valori de peste 37 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că la soare temperaturile resimțite vor ajunge chiar și la 50 de grade în anumite zone.

Temperaturile resimțite vor ajunge până 50 de grade Celsius

Meteorologii au anunțat că luna iulie va fi una din cele mai călduroase din ultimii 120 de ani. În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București recomandă cetățenilor să consume cel puțin doi litri de lichide zilnic, să nu consume alcool și să poarte haine cât mai subțiri și deschise la culoare La cel mai mic semn de afecțiuni contactați medicului de familie. La nivelul țării, valul de caniculă se va intensifica în toate zonele de câmpie și podiș, temperaturile vor oscila între 33-37 de grade Celsius, iar în zonele aflate sub cod portocaliu valorile termice vor ajunge și la 39 de grade Celsius.

Indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități ceea ce înseamnă că temperaturile resimțite vor fi de 44-45 grade Celsius. „Vorbim despre un al doilea val de caniculă în zona țării noastre, după ce toată Europa de Sud și Sud-Est a experimentat încă din 3 iulie valori de temperaturi care au atins 44-45 de grade Celsius. Mâine, în zona țării noastre, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă în toate zonele de câmpie și de podiș, acolo unde temperaturile maxime se vor situa între 33-37 de grade.

În zonele aflate sub incidența codului portocaliu, anume Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, temperaturile se vor situa între 37-39 de grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu, director ANM.

Luna iulie, cea mai călduroasă din ultimii 120 de ani

Meteorologii atrag atenția asupra faptului că valul de căldură va dura cel mai probabil până sâmbătă. Totodată, luna lui cuptor este una dintre cele mai călduroase din istoria măsurătorilor meteorologice. „Disconfortul termic va fi unul accentuat, deoarece indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile resimțite se vor apropia de 44-45 de grade Celsius. Mâine ne vom afla sub incidența codului portocaliu. Durata pentru acest al doilea val de căldură este estimată până, cel târziu, sâmbătă.

Luna lui cuptor va putea fi una dintre cele mai călduroase luni iulie din istoria măsurătorilor meteorologice. Așa cum se anticipează la nivel internațional, este posibil ca luna iulie, la nivel mondial, să fie cea mai călduroasă din ultimii 120 de ani” a mai spus Elena Mateescu pentru Antena 3 CNN.