Info

4000 de lei pentru milioane de pensionari! Care sunt condițiile

mediaflux.ro
FOTO: mediaflux.ro

Partidul Social Democrat (PSD) vine cu o propunere care vizează aproximativ 95% din numărul total al pensionarilor. Aproximativ 4,4 milioane de pensionari pot primi începând cu luna ianuarie un venit total de 4000 de lei. Marcel Ciolacu și-a asumat public această decizie, iar suma pe care Președintele Camerei Deputaților a menționat-o se referă la pensie la care se adaugă un ajutor suplimentar.

În prima lună a acestui an, au primit un ajutor financiar, seniorii a căror venit lunar, obținut din încasarea pensiei, nu depășea suma de 1600 de lei. Cele două venituri obținute s-au încadrat în limita de 2200 de lei, impusă de lege.

Condițiile de eligibilitate

Marcel Ciolacu susține că toți cei care au o pensie mai mică de 4000 de lei vor beneficia la rândul lor de acel ajutor one-off. Din nefericire, numărul total al pensionarilor care încasează lunar din pensie sub 4000 de lei este de 4,405,563. Prin urmare, 95% din totalul pensionarilor ar trebui să primească în ianuarie 2023, 4000 de lei.

Persoanele care au o pensie de 2500 de lei ar urma să primească în ianuarie alți 1500 de lei, situație valabilă și pentru cei care încasează doar din pensie 1900 de lei, urmând ca aceștia să primească diferența până la 4000 de lei.

În ianuarie, an curent, 55% din numărul total de pensionari (4,603,433), au primit de la Guvern 2200 de lei deoarece pensia acestora era mai mică de 1600 de lei.

Ministrul Marius Budăi, a făcut în cursul acestei săptămâni câteva precizări despre modul de creștere a pensiilor. „Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent”.

Pensiile majorate vor ajunge cu întârziere la beneficiari

Principalele partide din coaliția de guvernare nu au reușit să ajungă la un acord în privința procentului pe care-l vor primi în plus pensionarii începând cu 2023. PSD a înaintat o variantă de creștere cu 11,92 dar care să includă și un ajutor financiar, suma celor două cumulate nu trebuie să depășească pragul de 4000 de lei.

De partea cealaltă, PNL, a înaintat o formula de creștere cu 15% dar fără niciun fel de ajutor. În condițiile în care nu s-a stabilit cu cât vor crește veniturile seniorilor, Budăi a anunțat că veniturile pensionarilor vor crește însă vor ajunge la ei cu întârziere:

„Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi. Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”, potrvit antena3.ro.