Infofinanciar > Info > 3500 de lei de la stat lunar pentru români! Cine se poate bucura de bani
Info

3500 de lei de la stat lunar pentru români! Cine se poate bucura de bani

vouchere bani lei (sursă foto: botosaninews.ro)
sursa foto arhiva companiei

Acest ajutor este destinat văduvelor de veterani de război, invalizii și veteranii înșiși. Din ianuarie 2024 aceste indemnizații au fost majorate, ajungând la suma de 3.500 de lei lunar.

Indemnizația este neimpozabilă și reprezintă 50% din câștigul salarial mediu brut pe țară. În acest moment este, potrivit INS, de 7000 de lei.

Recunoștință pentru români

Potrivit expunerii de motive, scopul actului normativ îl reprezintă acordarea acestei noi indemnizaţii de gratitudine, ce reprezintă modalitatea prin care statul român îşi exprimă recunoştinţa, respectul şi admiraţia faţă de cei care şi-au pus viaţa în slujba ţării, precum şi o reparaţie morală şi materială care să contribuie la asigurarea unui venit decent invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, dreptul financiar acordându-se exclusiv acestor categorii de beneficiari, potrivit B1.

„Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”, se arată în legea promulgată de către şeful statului.

Văduvele de veteranii de război beneficiază de această indemnizaţie din partea statului, dacă respectă anumite condiții. Văduva de război este soția supraviețuitoare a celui decedat pe front, în prizonierat sau ca urmare a rănilor ori bolilor contactate pe front sau în prizonierat.

Mai mulți bani

Potrivit Ordonanței de urgență nr. 115 din 14 noiembrie 2023, indemnizațiile au crescut cu 13,8%.

„Începând cu anul 2024 se majorează cu 13,8% nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2023:

a) indemnizațiile prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările și completările ulterioare;

b) drepturile prevăzute de Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, cu modificările și completările ulterioare;

c) drepturile prevăzute de Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.