Infofinanciar > Info > Statul acordă 330 de lei timp de șase luni! Mai sunt doar 30 de zile până la depunerea actelor
Info

Statul acordă 330 de lei timp de șase luni! Mai sunt doar 30 de zile până la depunerea actelor

pensii (Sursă foto: Capital)
sursă foto: arhiva companiei

Conform celor prevăzute de lege, pentru o perioadă limitată, cei care au absolvit liceul în România pot beneficia de o indemnizație de șomaj. Asta dacă nu își găsesc imediat după absolvire un loc de muncă.

Legea din România este una favorabilă pentru cei ce au terminat liceul și nu își găsesc imediat un loc de muncă. Iar pentru o perioadă limitată de timp, acești au beneficiul de a primi din partea statului. Astfel, este vorba despre Legea nr. 76/2002 ce face refeire la tinerii din România ce termină studiile liceale, postliceale ori universitare și nu-și găsesc un loc de muncă în cel mult 60 de zile de la finalizarea studiilor. Aceeași lege prevede că acești tineri au dreptul de a solicita indemnizația de șomaj.

Statul acordă 330 de lei timp de șase luni

Echipa de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a venit recent cu un comunicat din presă prin care transmite care sunt condițiile ce trebuie îndeplinita pentru ca absolvenții să poată beneficia de ajutor de șomaj. Astfel, reprezentanții ANOFM precizează faptul că în categoria potențialilor șomeri ce benefiază de această lege sunt absolvenții de instituții de învățământ sau școli speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de minimum 16 ani. Persoane care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reușit să-și găsească un loc de muncă potrivit pregătirii sale profesionale.

„Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”, se arată în articolul 82 din Legea nr. 76/2002.

Mai e doar o lună până la depunerea actelor

La momentul de față, căci s-a intrat în vacanță de vară, iar tinerii au terminat studiile, cei care au ales să nu susțină examenul de Bacalaureat sau l-au susținut, dar nu au promovat, au la dispoziție mai puțin de o lună pentru a se înscrie în baza de date a serviciului public de ocupare. Aceasta este singura modalitate prin care pot beneficia de acești bani.

„Conform legislaţiei în vigoare, data limită de înregistrare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a absolvenților de liceu promoția 2024 care nu au promovat sau nu au participat la examenul de Bacalaureat este 6 august 2024. Neînregistrarea până la această dată atrage imposibilitatea acordării indemnizaţiei de şomaj”, transmite AJOFM din Olt, citat de romaniatv.net.

De ce acte ai nevoie

Această lege mai precizează că indemnizația aceasta de șomaj va reveni beneficiarilor doar la cerere. Și se va acorda pe o perioada de șase luni calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire. De asemenea, ajutorul acesta constă într-o sumă fixă acordată lunar, neimpozabilă, în valoare de 330 lei. Iar oficialii au transmis căgtre posibilii beneficiari și de ce acte au nevoie pentru a le depune:

  • actul de identitate;
  • diploma de absolvire sau adeverința din care să rezulte data absolvirii;
  • Curriculum Vitae.