Infofinanciar > Esential > 2024, cel mai mare test al democrației. Provocarea definitorie a vremurilor noastre
Esential

2024, cel mai mare test al democrației. Provocarea definitorie a vremurilor noastre

alegeri (sursă foto: dreamstime) 2024
sursa foto dreamstime

Aproximativ jumătate din populația lumii, adică aproximativ 4 miliarde de oameni, locuiesc în țări în care au loc alegeri în 2024. Aceste scrutine vor decide cine va guverna peste 70 de țări. Dar, împreună, ele reprezintă, de asemenea, una dintre cele mai mari evaluări ale sănătății democrației din istorie. De mai bine de un deceniu există temeri că democrația ca ideal politic este bolnavă. Guvernele trădând valorile liberale și autoritarismul devenind ceva obișnuit.

Până la data de 14 februarie, când Indonezia va merge la urne, estimăm că țări cu 770 de milioane de persoane ar fi susținut deja alegerile. Adică aproximativ 18,5% din totalul anului. Acest lucru face posibilă o primă lectură a modului în care se desfășoară până acum marele test al democrației din 2024. Răspunsul scurt este: nu deosebit de bine.

2024, cel mai mare test al democrației

Sursă foto The Economist

Într-un anumit aspect, democrația se modernizează. Are loc o revoluție tehnologică, în timp ce videoclipurile de scurt metraj și mesajele de grup transformă campaniile politice din întreaga lume. Inteligența artificială, inclusiv „deepfakes”, sunt vizibile peste tot, dar până acum nu sunt decisive. Cu toate acestea, într-o altă privință, democrația merge înapoi în timp. Din Pakistan, unde haosul încă se desfășoară după un scrutin controversat de acum câteva zile, până în micul El Salvador. Un număr alarmant de alegeri sunt perturbate sau chiar suspendate. Este încă mult prea devreme pentru a spune care va fi adevăratul învingător al alegerilor din 2024. Țări cu încă 3,6 miliarde de locuitori nu au votat încă.

Ce știm până acum? Nouă țări au organizat sau au suspendat alegerile. Finlandezii își alegeau noul președinte în momentul publicării acestui articol. Săptămâna trecută au avut loc scrutine în Azerbaidjan și El Salvador, precum și în Pakistan. Urmează populara Indonezia. Voturile vor continua să vină. În luna martie va avea loc scrutinul prezidențial din Rusia. Vladimir Putin se va bucura de o victorie surprinzătoare. După aceea, probabil că vor fi voturi în India în aprilie și apoi în Parlamentul European în iunie, printre altele.

Democrație și autoritarism

Sursă foto The Economist

Pe fondul dificultăților democratice, exemplul pe care America îl dă în alegerile din noiembrie contează mai mult ca niciodată. Într-adevăr, competiția din America este de o importanță supremă. Dacă acesta este un an de regres democratic depinde în mod disproporționat de acest vot. Dar și de evenimentele care îl vor înconjura. Toți ochii vor fi ațintiți către o probabilă revanșă între Donald Trump și Joe Biden.

Rezultatele alegerilor se împart până acum în trei tabere: liber-și-corect; fiasco-și-farce și nedeterminat. Începem cu prima categorie. Votul din Taiwan din 13 ianuarie l-a văzut triumfând pe William Lai Ching-te, din partea Partidului Democrat Progresist (dpp). China nu este un fan al dpp, deoarece partidul respinge pretențiile statului chinez de suveranitate asupra Taiwanului. Dar, în ciuda subversiunii și amenințărilor chineze, electoratul nu s-a lăsat intimidat.

„Taiwanul spune întregii lumi că între democrație și autoritarism, noi alegem să stăm de partea democrației” a declarat Lai la mitingul său de victorie. Celelalte alegeri curate au avut loc în Finlanda, ale căror rezultate au fost publicate pe 11 februarie. În momentul în care am publicat acest articol, în fruntea sondajelor pentru cursa prezidențială era un liberal pro-Nato, Alexander Stubb.

Amestec politic al forțelor armate

Cea de-a doua categorie cuprinde fiasco-uri și farse. În fruntea listei se află Pakistanul, cu o populație de peste 230 de milioane de locuitori și un istoric de amestec politic al forțelor armate. Alegerile din 8 februarie au fost, probabil, cele mai puțin curate din anii 1980 încoace. Cel mai popular politician, Imran Khan, ale cărui acreditări democratice sunt îndoielnice, a fost condamnat în ianuarie la trei pedepse cu închisoarea. În baza unor acuzații false, scrutinul a fost marcat de violențe. Rezultatele sunt acum contestate. Se pare că susținătorii lui Khan au obținut un avans surprinzător.

Cel mai probabil, acum, este ca armata să folosească manevre legale pentru a se asigura că omul lor preferat, Nawaz Sharif, preia puterea. Într-un alt gigant asiatic, Bangladesh, un scrutin desfășurat la 7 ianuarie a dus la victoria lui Sheikh Hasina, care se află la putere de 15 ani. După ce mulți dintre membrii opoziției au petrecut ziua alegerilor în închisoare. Partidul ei a câștigat 222 din cele 299 de locuri disputate. Principala opoziție a boicotat alegerile. Țara este acum, de fapt, un stat cu un singur partid.

Atac asupra democrației

În câteva țări mai mici a avut loc o erodare similară a democrației. La 5 februarie, Senegal, considerat mult timp un pilon al regimului constituțional în Africa, și-a suspendat alegerile. Iar președintele său Macky Sall, considerat cândva un apărător al valorilor liberale, a alunecat spre dictatură. Țara are companie în Sahel. Inițial, Mali trebuia să organizeze alegeri la 4 februarie, care au fost apoi suspendate anul trecut. Data a trecut fără ca scrutinul să fie reprogramat. Burkina Faso, Ciad și Niger au avut recent lovituri de stat.

De cealaltă parte a Atlanticului, la 4 februarie, „cel mai tare dictator din lume”, Nayib Bukele din El Salvador, și-a câștigat al doilea mandat. După o campanie de reprimare a violenței între bande, el este popular. Dar a reușit să ocolească limitele constituționale ale mandatului pentru a rămâne în funcție. La alegerile fraudate din Azerbaidjan din 7 februarie, dictatorul de lungă durată Ilham Aliyev a obținut peste 90% din voturi. El a fost felicitat atât de Putin, cât și de liderul Chinei, Xi Jinping.

Interferență în campanii

Cea de-a treia categorie implică situații nedeterminate. Am plasat Indonezia în această categorie: se așteaptă ca votul să fie curat, dar circumstanțele din jurul alegerilor sugerează afectarea caracterul democratic al țării. Președintele demisionar, Joko Widodo, încearcă să exercite un control dinastic. După ce a schimbat constituția pentru ca fiul său să devină contracandidatul probabilului învingător, Prabowo Subianto.

Prabowo a fost implicat în crime împotriva umanității și crime de război pentru acțiunile trupelor sale în perioada în care era general în timpul lui Suharto, un dictator care a fost înlăturat în 1998. El a negat orice infracțiune. Există plângeri privind intimidarea statului și alte forme de interferență în timpul campaniei. Indonezia riscă să facă un pas înapoi față de spiritul de reformei. Care s-a instaurat după ce a luat sfârșit regimul lui Suharto. Având în vedere aceste circumstanțe, dacă Prabowo nu reușește să câștige categoric primul tur de scrutin la 14 februarie, ar fi de fapt un semn de sănătate democratică.

Presiuni în întreaga lume

Ideea că democrația este sub presiune în întreaga lume nu este deloc nouă. Organizația noastră soră, eiu, publică un indice anual detaliat al democrației: aceasta a scăzut în ultimul deceniu. Folosind un indice pe termen mai lung realizat de v-Dem, un organism de cercetare, ponderea țărilor considerate ca fiind democrații electorale a crescut în anii 1990. Dar a scăzut ușor în ultimii ani, ajungând la aproximativ 50%. Anumite sondaje de opinie arată că există o mulțime de oameni care sunt sceptici în ceea ce privește democrația la nivel global, în special în rândul tinerilor.

Ce ar putea explica fenomenul observat până acum în 2024? O posibilitate este tehnologia. O caracteristică izbitoare a majorității campaniilor a fost rolul platformelor tehnologice mai noi. TikTok, aplicația video de scurt metraj controlată de chinezi, are aproximativ un miliard de utilizatori la nivel mondial și este crucială. Prabowo și-a reabilitat imaginea cu videoclipuri „drăguțe” ale teribilului său dans. Dintre care cele mai populare clipuri au fost vizualizate de peste 20 de milioane de ori. În India, unde TikTok este interzis, YouTube a înlocuit Facebook ca platformă preferată. În timp ce funcția de note vocale a WhatsApp permite persoanelor analfabete să primească propagandă. Pretutindeni, discuțiile politice s-au mutat pe grupuri de mesagerie privată opace, unde gradul de dezinformare și de orchestrare este greu de stabilit.

Candidații autoritari, favorizați de tehnologie

Este posibil ca aceste schimbări să favorizeze oamenii puternici și autoritarii, permițându-le să comunice fără control. Aceștia dispun, de asemenea, de resursele necesare pentru a manipula grupurile de mesagerie privată. Folosind armate de roboți pentru a răspândi informații false. Cu toate acestea, nu toate semnalele de până acum din 2024 indică această direcție. Atât în Senegal, cât și în Pakistan, autoritățile au suspendat internetul și serviciile de telecomunicații înainte de scrutinul programat. Sugerând că erau preocupate de pierderea controlului asupra discursului online. În Pakistan, Khan a folosit o hologramă digitală a sa generată de AI pentru a comunica cu susținătorii săi în timp ce se afla în închisoare. Tehnologia poate fi folosită în ambele sensuri.

Între timp, o mare parte din constrângere implică tactici mai prozaice. În trecut, autoritarii evitau alegerile sau umpleau urnele de vot. În prezent, ei mențin o șaradă de democrație constituțională și folosesc în schimb „războiul legii”. De exemplu, prin intermediul instanțelor care descalifică candidații opoziției. În Bangladesh, Pakistan, Senegal și în alte țări, politicienii rivali au fost excluși de către tribunale în numele statului de drept. După ce a zădărnicit planurile electorale din Senegal, Sall a declarat că țara are nevoie de un „dialog național” pentru a crea „condițiile pentru alegeri libere, transparente și incluzive”.

Mediu global mai permisiv

Alături de tehnologie și de ascensiunea războiului legal, o ultimă explicație posibilă pentru alunecarea democrației este un mediu global mai permisiv pentru autocrați. Pe măsură ce ordinea mondială de după 1989 este pusă sub presiune. În contextul în care războaiele fac ravagii, Organizația Națiunilor Unite a devenit ineficientă din cauza divizării superputerilor. Iar Occidentul se concentrează pe încercarea de a limita China, Iranul și Rusia, susținerea democrației a trecut pe plan secund.

În 2021, președintele Biden a organizat un summit global pentru democrație, numind apărarea democrației „provocarea definitorie a vremurilor noastre”. Astăzi, politica reală conduce. America negociază un potențial tratat de apărare cu Arabia Saudită și cu conducătorul său autocratic de facto, Muhammad bin Salman.

Previziuni pentru 2024

Ce ne așteaptă pentru restul anului 2024? Mai sunt încă vreo 50 și ceva de alegeri care urmează, în țări cu 3,6 miliarde de locuitori. Unele dintre acestea vor fi șarje, cum ar fi cele din Belarus și Rusia din următoarele săptămâni. Dictatorul Venezuelei, Nicolás Maduro, a promis recent Americii că va organiza alegeri libere pentru a fi scutit de sancțiunile americane. De asemenea, a recurs prompt la războiul juridic pentru a-l exclude pe principalul său oponent. Scrutinul din martie din Iran va fi cu greu democratic. Candidații reformiști proeminenți au fost interziși. Dar votul pentru selectarea Adunării Experților, formată din 88 de membri, va fi crucial. Deoarece acest organism va desemna succesorul lui Ali Khamenei, liderul suprem în vârstă de 84 de ani, aflat în suferință.

Alegeri libere și corecte

Spre deosebire de aceste evenimente, unele alegeri importante vor fi libere și corecte, inclusiv cele pentru Parlamentul European din iunie. Principala preocupare în acest caz nu este faptul că procesul democratic este afectat, ci că partidele de dreapta dură, care sunt deja la guvernare sau care au un scor de peste 20% în sondaje în mai multe țări europene, ar putea avea succes.

Mexicul organizează scrutine în iunie. Andrés Manuel López Obrador, președintele demisionar, intenționează să faciliteze cât mai mult posibil drumul spre victorie pentru succesoarea sa preferată, Claudia Sheinbaum, prin ofertele preelectorale inaccesibile oferite alegătorilor. Este probabil ca ea să câștige. Dar, până acum, constituția Mexicului rezistă amenințării populiste pe care domnul López Obrador a reprezentat-o în mod continuu în timpul mandatului său.

Alegeri importante

Două alegeri uriașe vor fi teste acide ale stării democrației. În India, cea mai populată democrație dintre toate, Narendra Modi este pe cale să obțină un al treilea mandat de prim-ministru. El este un politician popular care supraveghează o economie în creștere rapidă. Dar în timpul campaniei, statul de drept a fost pus la încercare. Jurnaliștii au fost hăituiți, musulmanii hărțuiți, iar politicienii din opoziție au fost supuși unor anchete de corupție și arestați. După rezultatul din luna mai, lumea ar putea descoperi cât de mult intenționează să erodeze normele și instituțiile democratice ale Indiei.

Cealaltă țară de urmărit, inevitabil, este America, care a fost un far al libertății. Și, uneori, a promovat activ democrația la nivel global. Deși probabil că nu se va repeta asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, anumite părți ale constituției vor fi puse la încercare. Nu în ultimul rând, trebuie urmărite instanțele de judecată, pe măsură ce o multitudine de cazuri împotriva lui Trump vor fi judecate în cadrul unei campanii acerbe.

Dacă va câștiga, atenția se va îndrepta către întrebarea dacă instituțiile americane sunt suficient de puternice pentru a rezista unui al doilea atac al lui Trump. Dar și dacă va oferi ajutor autocraților din străinătate, accelerând inversarea valului democratic de după Războiul Rece. Între timp, apărătorii democrației vor trebui să își revitalizeze argumentele în favoarea libertăților pe care le consacră. Anul acesta este un an critic pentru democrație, iar până în prezent evoluțiile sunt îngrijorătoare. Anul viitor ar putea fi o încercare și mai grea, conform The Economist .