Infofinanciar > Info > 2023, cel mai cald an din România. Și Crăciunul a fost în top
Info

2023, cel mai cald an din România. Și Crăciunul a fost în top

prognoza-meteo-luni
Sursa foto: Arhiva companiei

Cu o temperatură medie de 12,5 grade, 2023 a fost cel mai cald an din istorie pentru România.

Anul trecut, temperatura medie a fost de 12,5 grade, cu 2,3 grade peste față de valorile medie din intervalul 1981 – 2010. Din acest motiv, 2023 este cel mai cald an din istoria recentă.

Potrivit Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, și Crăciunul a fost cel mai călduros, cu o maximă de 17 grade Celsius. O masă de aer tropical ajunsă în ţara noastră a generat temperaturi foarte ridicate în decembrie. La staţia meteo de la Calafat s-au înregistrat, aproape 21 de grade. Este un record de temperatură al ultimilor şase ani.

Temperatura medie la suprafaţa globului a atins cote record în primele 11 luni ale anului. Potrivit observatorului european Copernicus: din ianuarie până în noiembrie, a fost în medie cu 1,46 grade mai mare decât în perioada 1850-1900. Ca urmare, 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în ceea ce priveşte media anuală. În fiecare lună au fost înregistrate temperaturi record. Noiembrie, a fost luna care a încheiat cea mai caldă toamnă boreală, din emisfera nordică, din timpurile moderne.

„2023 are acum şase luni şi două anotimpuri care au depăşit recordurile.”, a declarat Samantha Burgess, şef adjunct al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice, potrivit Agerpres.