Infofinanciar > Info > 2023, anul investițiilor pentru România. Ce a transmis Marcel Ciolacu 
Info

2023, anul investițiilor pentru România. Ce a transmis Marcel Ciolacu 

marcel ciolacu a lăudat mâncarea românească (sursă foto: hotnews.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Premierul României, Marcel Ciolacu, a vorbit despre investițiile din România în anul 2023. Oficialul a spus că acestea sunt în creștere cu 35% față de cele înregistrate în anul anterior, 2022.

Premierul a ținut să menționeze faptul că ar mai fi loc și de alte investiții.

„Suntem la +35% față de 2022 la investiții și este încă loc de creștere! Iar comparativ cu perioada similară din 2021, când investițiile erau la 38 de miliarde, creșterea este de aproape 70%!”, a transmis acesta.

România va avea infrastructură

În cadrul ședințe de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit și despre deschiderea celui de-al doilea Lot al Centuri Capitalei.

„Avem azi pe ordinea de zi și câteva proiecte de infrastructură, exproprieri și aprobări de indicatori tehnico-economici pentru mai multe loturi de autostradă. Plus o solicitare de suplimentare a bugetului pentru Ministerul Transporturilor, care vine absolut normal, având în vedere ritmul lucrărilor. Înțeleg că azi chiar se deschide lotul 2 de autostradă de pe noua Centură a Capitalei.

Investiții în infrastructură au fost unele record, fără precedent. Valoarea acestora s-a ridicat la 64 de miliarde de lei, conform dailybusiness.ro.

„Sunt investiții-record în infrastructură în acest an și asta explică suma fără precedent a investițiilor, 64 miliarde de lei, în execuția bugetară pe 10 luni din 2023!

Premieră istorică când e Marcel Ciolacu premier

De asemenea, România a atins în cursul acestei săptămâni procentul de 90% în cazul absorției banilor europeni din exercițiul financiar care urmează să se încheie la finele acestui an.

„Ținând cont că mai avem și luna decembrie, sunt ferm convins că Ministerul Fondurilor va depăși acest procent. Văd că, pe lângă infrastructură, încep să apară proiecte mari și în domeniul Sănătății. Astfel, modernizarea și furnizarea de echipamente pentru secțiile de terapie intensive la nou-născuții din România a primit ok de la Comisia Europeană. Sunt 100 de milioane de euro, din PNRR care ajung la 25 de unități sanitare din țară”, a continuat Marcel Ciolacu.

Premierul a ținut să menționeze, de asemenea, că România se află pe locul 4 în Uniunea Europeană în ceea ce privește gradul de absorție a fondurilor europene.

„Această premieră istorică a fost salutată astăzi la București de Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira. Doamna Comisar ne-a încurajat să continuăm dezvoltarea capacităților administrative și să gândim pe mai departe programe de specializare economică și tehnologii din ce în ce mai sofisticate, pentru a trece de la etapa de dezvoltare a infrastructurii la cea de economie producătoare de bunuri cu mare valoare adăugată”, a transmis Ciolacu pe Facebook.