Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (100): 20 de ani de Apple vs. Microsoft, în funcție de capitalizarea pieței
Esential

Lumea în cifre (100): 20 de ani de Apple vs. Microsoft, în funcție de capitalizarea pieței

Lumea în cifre (100): 20 de ani de Apple vs. Microsoft, în funcție de capitalizarea pieței
sursa foto arhiva companiei

De ani de zile, Apple și Microsoft își schimbă locul în topul celor mai valoroase companii din lume, în ceea ce privește capitalizarea de piață.

În graficul de astăzi, explorăm această istorie, precum și evenimentele cheie din ultimele două decenii, pe baza datelor de la CompaniesMarketCap și de la ambele companii. Datele sunt din 16 ianuarie 2024.

Un istoric al bătăliei pentru dominația capitalizării de piață

În anii 1990, Microsoft a valorificat succesul Windows, suplinind în acest proces General Electric ca fiind cea mai valoroasă companie din SUA.

Cam în aceeași perioadă, Apple era în pragul falimentului din cauza concurenței intense pe piața computerelor personale, a prețurilor ridicate ale produselor și a lipsei de inovație. Compania a suferit, de asemenea, din cauza numeroaselor încercări eșuate de modernizare a sistemului de operare Macintosh (Mac OS) și a lansărilor eșuate de produse precum aparatele foto digitale QuickTake, CD-urile portabile PowerCD, playerele audio, boxele și consola de jocuri video Pippin.

În decursul deceniului următor, însă, după revenirea lui Steve Jobs în funcția de director general, performanța acțiunilor Apple a fost legendară. Acest lucru poate fi atribuit succesului unor produse precum iMac, iPod și iPhone, lansării faimoasei campanii publicitare a mărcii „Think Different” și deschiderii lanțului de magazine Apple Store.

În 2004, Microsoft avea o capitalizare de piață de 291 miliarde de dolari, față de 26 miliarde de dolari pentru Apple. Până la sfârșitul acelui deceniu, Apple avea să ajungă la 297 miliarde de dolari, depășindu-și rivalul (234 miliarde de dolari).

De atunci, locul întâi a fost ocupat cel mai des de Apple. Compania a rămas în urma Microsoft doar în 2018, când îngrijorările legate de lipsurile din lanțul de aprovizionare cauzate de COVID au afectat prețul acțiunilor producătorului iPhone.

Marea cursă

Mai recent, cursa Apple vs. Microsoft a fost zguduită din nou. Microsoft a devenit cea mai valoroasă companie din lume în ianuarie 2024, după ce acțiunile producătorului rival de iPhone au avut un început de an slab din cauza îngrijorărilor tot mai mari legate de cererea din China.

De asemenea, acțiunile Microsoft au fost puternic susținute de avansul timpuriu al companiei în domeniul inteligenței artificiale generative, în principal datorită investiției sale timpurii în OpenAI, producătorul ChatGPT.

În episodul 73, s-a vorbit despre ponderea importurilor mondiale de arme în 2022. Țările cheltuiesc sume enorme pentru armata lor, atât pentru a-și asigura interesele naționale, cât și pentru a-și menține suveranitatea. Dar, cât investesc țările pentru arme? Întreg episodul aici.