Infofinanciar > Info > 2.500 de lei amendă! Șoferii care nu au actele în mașină vor fi puși la plată
Info

2.500 de lei amendă! Șoferii care nu au actele în mașină vor fi puși la plată

salariu voceabanilor.ro
sursa foto voceabanilor.ro

Sunt multe reguli pe care un conducător auto trebuie să le respecte. În caz contrar, aceștia se pot trezi cu amenzi destul de mari, care pot cauza o gaură în bugetul lunar. Astfel, pentru a nu se afla într-o astfel de situație tensionată, șoferii trebuie să știe foarte bine care sunt regulile de circulație ce trebuie respectate, dar și să aibă în vedere cunoașterea sancțiunilor care le pot fi aplicate în cazul unor eventuale probleme.

Șoferii români trebuie să fie foarte atenți, mai ales dacă circulă pe drumurile publice din cadrul altor țări. Fiecare stat vine cu propriile sale reguli și sancțiuni. Astfel, conducătorii de autoturisme trebuie să cunoască în prealabil efectuării drumului, care sunt principiile ce trebuie respectate.

Amendă de 2.500 de lei pentru șoferi

Costurile pe care un șofer trebuie să le suporte sunt destul de mari. De la prețul motorinei sau benzinei, la taxe, impozite și reparații periodice, oamenii trebuie să scoată mulți bani din buzunar pentru autoturismul lor. Dar, în anumite situații, pot apărea și alte cheltuieli neprevăzute. Pentru nerespectarea anumitor reguli în trafic, șoferii pot plăti mulți bani amendă. Același lucru se întâmplă și în străinătate. Amenzile sunt usturătoare și în unele țări, mai mari decât în România. Astfel, șoferii trebuie să fie la curent cu legislația țărilor unde călătoresc. În Spania, șoferii vor avea mulți bani de scos din buzunar, în cazul în care autoritățile descoperă nereguli.

În cazul unui control de rutină, dacă șoferul nu are actele în mașină pentru a le putea prezenta polițiștilor, amenda poate fi destul de mare. În acest caz, lipsa actelor poate aduce o contravenție de 500 de euro, adică 2.500 de lei. Șoferii români care merg pe drumurile din Spania trebuie să fie atenți pentru a nu se trezi cu o amendă costisitoare.  Sancțiunile pentru încălcarea unor legi fundamentale au fost înăsprite în Spania de către Direcția Generală de Trafic (DGT). Lipsa documentelor necesare este o infracțiune gravă, care se sancționează cu sume mari de bani, precum și în cazul conducerii imprudente și a excesului de viteză.

DGT precizează în mod expres că orice șofer care conduce un vehicul pe drumurile spaniole trebuie să aibă asupra sa trei documente obligatorii. Acestea sunt permisul de conducere, certificatul de înmatriculare a vehiculului și cardul ITV (inspecția tehnică) cu avizul valabil. A fost emis recent un avertisment care afirmă că, în 2022, 36,4% dintre vehicule nu au trecut inspecția tehnică. În plus, cea mai recentă verificare a datelor din 2021 a relevat o rată record de absență la inspecții de 40%, conform datelor Asociației Spaniole a Entităților Colaboratoare ale Administrației în Inspecția Tehnică a Vehiculelor (Aeca-ITV).

Lipsa actelor necesare

Persoanele care sunt oprite și nu au cardul ITV riscă să fie amendate cu 10 sau 200 de euro, în funcție de vechimea cardului. În ceea ce privește permisul de conducere, neprezentarea documentului duce la o sancțiune de 10 euro. În cazul în care permisul este expirat din punct de vedere al datelor, se va percepe o sancțiune de 200 de euro. Dacă nu aveți certificatul de înmatriculare a mașinii (talon), veți fi amendat cu 10 euro, conform Cancan .