Info

2.250 de lei din partea Guvernului! Ce domenii sunt acum în atenția politicienilor

bani romani mediul de afaceri impact.ro
sursă foto: impact.ro

Guvernul României vine iarăși cu fonduri suplimentare către angajatorii din țară și către mediul de afaceri. De data aceasta este vorba despre încurajarea integrării mai facile în mediul muncii a persoanelor vulnerabile. Vor fi acordate, astfel, sume în valoare totală de 117 milioane de euro prin intermediul a trei apeluri de proiecte aprobate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

„Ne confruntăm cu următoarea situație: Pe fondul condițiilor dificile generate de criza economică la care se adaugă progresul tehnologic și, nu în ultimul rând, îmbătrânirea populației, economia românească trebuie să gestioneze probleme serioase în domeniul utilizării forţei de muncă, cu o serie de distorsiuni pe piaţa muncii, care se traduc prin coexistenţa unui deficit de forţă de muncă. Venim cu acest pachet de măsuri personalizate de 117 milioane de euro pentru a răspunde nevoii de creştere a gradului de informare şi educare a populaţiei, adresate mai ales celor vulnerabili. În același timp, reușim astfel să susținem meseriile de bază din economia națională”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Pe scurt, discutăm astfel despre angajatorii din România care vor primi o sumă în cuantum de 2.250 lei dacă încadrează în muncă persoane defavorizate. Însă, companiile vor avea obligația de a menține raporturi de muncă sau de serviciu timp de cel puțin 18 luni. Guvernul României sprijină astfel angazarea și menținerea pe piața muncii a cetățenilor aflați în situații vulnerabile, printre care se pot enumera tineri, șomeri sau persoane inactive pe piața muncii, informează antena3.ro.

Ce vizează cele trei apeluri formulate de MIPE

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a întocmit în acest sens trei apeluri pentru o mai bună organizare a acestui proiect:

  1. Apelul competitiv vizează „îmbunătățirea nivelului de competențe profesionale și creșterea gradului de ocupare a șomerilor și persoanelor inactive în corelare cu nevoile pieței muncii”, aferent Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți, în valoare de 60 de milioane de euro.
  2. Apelul non-competitiv se referă la „stimularea mobilității și subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri și persoane inactive, persoane de etnie Romă, persoane din mediul rural”, aferent Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți, în valoare de 50 de milioane de euro.
  3. Apelul non-competitiv va face referire la „măsuri pentru tinerii NEET II- Subvenționarea locurilor de muncă””, aferent Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Îmbunătăţirea situaţiei tinerilor din categoria NEETs, în valoare de 7 milioane de euro.

Provocările majore de pe piața muncii

„România încă se confruntă cu provocări majore pe piața muncii, atât în ceea ce privește ocuparea, cât și sărăcia. Sunt probleme cauzate, pe deoparte de contextul economic general, dar și de legătura slabă a sistemului de educație cu cererea reală de competențe și lipsa de experiență în muncă, fapt care duce la rate reduse de inserție pe piața muncii”, afirmă secretarul de stat Bogdan Simcea.

Oficialul a adăugat faptul că: „Prin lansarea acestor apeluri de proiecte ne concentrăm asupra priorităților imediate pentru România, reprezentând o sursă importantă de investiții privind ocuparea forței de muncă, educația, combaterea sărăciei și sprijinirea serviciilor sociale”.