Infofinanciar > Info > Peste 100 de euro de la stat fără să faci nimic! Care sunt pașii pentru a intra în posesia banilor
Info

Peste 100 de euro de la stat fără să faci nimic! Care sunt pașii pentru a intra în posesia banilor

bani monede (Sursă foto: fanatik.ro)
(Sursă foto: fanatik.ro

Acești bani se primesc există printr-un sprijin financiar. Este vorba despre agricultori, pentru care există subvenţie pentru pârloagă din partea APIA, care se dau timp de patru ani.

Subvenția APIA la hectar pentru terenul lăsat pârloagă este cea minimă, iar în cazul suprafețelor lăsate pârloagă în totalitate fermierii primesc doar plata de bază, BISS care are un cuantum unitar planificat pentru campania 2023 de 96,47 euro/ha.

Regulile obligatorii privind utilizarea unei suprafețe care este lăsată pârloagă, pentru subvențiile plătite prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), au fost publicate în Monitorul Oficial de luni – 4 septembrie. Acestea fac parte dintr-un ordin de ministru, 355/2023, privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 177/2023 pentru aprobarea Ghidului informativ privind Sistemul de identificare a parcelelor agricole LPIS. În documentul citat este specificată definiția terenului ”pârloagă” dar și termenele obligatorii în care o suprafață poate rămâne nelucrată, scrie Daily Business.

Terenul lăsat pârloagă este definit ca o suprafață arabilă necultivată pe durata unui an (an de cultură). Acesta menținută în bune condiții agricole și de mediu, pe care se efectuează activitatea minimă de întreținere. Perioada în care terenul este lăsat pârloagă este de minim 6 luni într-un an de cultură și acoperă lunile martie-august.

Cum oferă statul acești bani?

Pentru îmbunătățirea fertilității solului, un teren arabil declarat de către fermier ca fiind neproductiv poate fi lăsat în pârloagă pe același amplasament o perioadă de cel mult 4 ani.

Subvenția APIA la hectar pentru terenul lăsat pârloagă este cea minimă. În cazul suprafețelor lăsat pârloagă în totalitate fermierii primesc doar plata de bază. BISS care are un cuantum unitar planificat pentru campania 2023 de 96,47 euro/ha.

Definiția terenului ”pârloagă” apare actualizată în cadrul unui proiect de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale. Documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) – c) din Hotărârea Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.