Infofinanciar > Info > 100.000 de bugetari vor beneficia de creșteri salariale. PSD vrea majorări pentru încă 400.000
Info

100.000 de bugetari vor beneficia de creșteri salariale. PSD vrea majorări pentru încă 400.000

bugetari
Sursa foto: arhiva companiei

Angajații care au ieșit în stradă pentru a-și spune nemulțumirile au primit și rezolvare. Conform unui anunț al reprezentanților Guvernului, salariile se vor majora cu 10% pentru 100.000 de bugetari ale căror venituri sunt mici.

În plus, și PSD mai anunță majorări de salarii. Reprezentanții partidului au transmis că salariile a jumătate de milion de angajați de la stat vor crește.

Măririle nu sunt de fapt bune

Cu toate acestea, după cum transmit sindicaliștii, creșterile salariale sunt de fapt umilitoare. Printre angajații care vor primi mai mulți bani la salarii nu se numără și polițiștii. În acest context, ei amenință cu faptul că nu vor mai păzi secțiile de votare la alegeri.

Cu foarte puțin timp înainte de alegeri, Partidul Social Democrat vrea să amelioreze situațiile tensionate. În acest fel, oficialii au transmis că salariile a mai mult de jumătate de milion de bugetari se vor majora cu 10%. Au fost realizate și simulări ale acestei măsuri. Impactul bugetar al acestei majorări ar fi de 6 miliarde de lei și ar veni într-un context în care deficitul bugetar crește din ce în ce mai mult.

„Nu cred că trebuie să venim în campanie cu abordări populiste şi să le dăm oamenilor speranţe. Nu cred că vom ajunge la o pomană electorală. Oamenii au demnitatea lor. Nu se lasă cumpăraţi cu asemena decizii”, a transmis Nicolae Ciucă, președintele Senatului.

„Măsura de plată a acestor facturi vor apărea imediat, prin prelungirea acestei practici de a se împrumuta, dar mai ales prin revizuirea sistemului fiscal, prin impozite și taxe”, precizează Mircea Coșea, profesori de economie.

Impact bugetar semnificativ

Partidul Național Liberal nu este de acord decât cu creșterile pe care Guvernul Ciolacu le-a anunțat deja. Votarea proiectului ar urma să aibă loc în cadrul ședinței de guvern de joi, 23 mai.

O creștere de 10% ar urma să primească 100.000 de angajați. Este vorba despre muzeografii, bibliotecarii, angajaţii de la Registrul Comerţului, din primării, dar şi de la Guvern. Impactul bugetar al acestei creșteri este de mai mult de 1 miliard de lei.

„Vorbim de majorări de 5 și 5% categoriilor care nu au primit, celor care au venituri foarte mici. Din ceea ce am stabilit împreună cu ministrul Finanțelor, Guvernul României atât își permite”, este declarația oferită de Marcel Ciolacu, premierul României.

Cererile nu sunt îndeplinite

Creșterea pe care bugetarii au cerut-o a fost de 20%. În acest fel, majorările care au fost anunțate nu le vor aduce salariaților sume substanțiale în plus.

De exemplu, în cazul muzeografilor, remunerația nu va crește decât cu suma de 200 de lei net. Creșterea se va aplica în două etape.

„Putem să o numim ordonanţa ruşinii din punctul nostru de vedere. Grevă, deja se strâng semnături pentru grevă. Întâi Cenuşăreasa culturii, muzeele şi bibliotecile sunt cultură de gradul 2 prin tratamentul guvernului”, a declarat George Balaci, muzeografi.

Și polițiștii sunt nemulțumiți

Pe lista angajaților care primesc majorări salariale nu se află și polițiștii. De asemenea, nici militarii și angajații din Educație nu se află printre cei care vor primi mai mulți bani la salariu. Tocmai din această cauză, polițiștii au transmis că nu vor păzi secțiile de vot la alegeri.

„Acum noi asistăm la un şantaj – asta e cuvântul – pe care anumite categorii socio-profesionale îl practică înaintea alegerilor. Este un moment în care presiunea pe Guvern este din ce în ce mai mare. Dorinţa de a acapara mai multe voturi face ca să apară concesii pe care în alte condiţii nu le-ar fi acceptat”, a mai adăugat profesorul de economie, Mircea Coșea.

În total, România are 1,2 milioane de bugetari. Dintre aceștia, 64% din posturi se află în administrația publică centrală, informează observatornews.ro