Infofinanciar > Info > 10 miliarde de lei pentru seniorii României. 3 milioane de pensionari vor primi banii de la stat
Info

10 miliarde de lei pentru seniorii României. 3 milioane de pensionari vor primi banii de la stat

Peste 1,5 milioane de pensionari nu se vor bucura de măriri! 
Sursa foto Arhiva companiei

Seniorii din România au primit o veste bună de la cei de la conducere. 10 miliarde de lei sunt destinate pentru pensionari. Totuși, de acești bani nu se vor bucura chiar toți pensionarii din România. Doar 3 milioane de seniori sunt mai norocoși.

Banii aceștia sunt destinația majorărilor ce vor surveni în urma recalculării pensiilor din luna septembrie a acestui an.

Mesajul lui Baciu pentru pensionari

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a transmis faptul că vor fi respectate noile prevederi ale legii. Acest lucru survine după ce în luna ianuarie a lui 2024 a avut loc o majorare de 13,8% pentru pensionari.

„Am avut majorarea de la 1 ianuarie, cu 13,8%. Și avem majorarea care se aplică pe formula de calcul începând cu 1 septembrie, unde peste trei milioane de pensionari vor avea pensiile mărite, din ultimele simulări pe care le-am făcut la Casa Națională de Pensii. Pentru prima majorare am avut 15 miliarde în plus, față de bugetul de anul trecut. Iar pentru cele 4 luni care rămân până la sfârșitul anului, pentru recalcularea pensiilor, mai avem încă 10 miliarde. Avem banii prevăzuți încă de când s-a aprobat bugetul asigurărilor sociale din decembrie, anul trecut. Deci nu există această problemă, avem bani”, a transmis oficialul.

Cei 10 miliarde de lei vor avea un impact extrem de bun pentru seniorii din România. De asemenea, trebuie menționat faptul că procesul de recalculare a ajuns aproape de final. De asemenea, din vara acestui an, seniorii își vor primi taloanele de pensii cu venitul pe care îl vor încasa din luna septembrie 2024, conform cancan.ro.

Noua lege a pensiilor intră în vigoare de la 1 septembrie

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a transmis faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării.

„„Românii trebuie să reţină faptul că nicio pensie nu va scădea, deci se menţine cuantumul cel mai favorabil. Este foarte important ca românii să ştie acest lucru. Este adevărat că noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii. Ce înseamnă asta? Că dacă ai muncit la fel şi ai cotizat la fel chiar dacă ai ieşit la pensie pe legi diferite, chiar dacă eşti femeie sau bărbat, vei avea acelaşi cuantum al pensiei”, a transmis aceasta.

De asemenea, oficialul a ținut să menționeze că noua lege are la bază contributivitatea.

„Avem totalul punctelor acumulate care este format din totalul punctelor contributive plus punctele asimilate plus punctele de stabilitate. Punctele de stabilitate se dau pentru stagii lungi de cotizare peste 25 de ani pentru a recompensa, pentru a răsplăti munca. Vor creşte în mare măsură pensiile pentru care pensionarii au avut stagii peste 25 de ani”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

De asemenea, oficialul a transmis și faptul că anumite categorii de români se pot pensia și la vârsta de 60 de ani.