Infofinanciar > Info > Vor fi voucherele impozitate? Cum vor rămâne românii fără o parte din bani
Info

Vor fi voucherele impozitate? Cum vor rămâne românii fără o parte din bani

bani monede (sursă foto: fanatik.ro)
sursă foto: fanatik.ro

Profesorii au primit o veste bună recent, cum că vor primi vouchere de vacanță timp de patru ani de acum încolo, însă un lucru mai puțin știut este că aceste ajutoare sunt, totuși, impozabile. Cadrele didactice vor fi nevoite să plătează o taxă de 145 de lei.

Chiar dacă au primit o veste bună, cum că vor putea vouchere de vacanță pentru a merge în concediu de anul acesta și până în 2026, profesorii au și câteva probleme. Din suma voucherului, în valoare de 1.450 de lei, cadrele didactice vor fi nevoite să plătează un impozit de 10%, adică valoarea de 145 de lei. Asta pentru că Codul Fiscal în vigoare prevede această măsură.

Cum se vor face plățile

Responsabili de aceste plăți vor fi și cei de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care vor trimite notificări celor care nu efectuează plata acelor impozite. O altă schimbare ce se adresează acestor voucherelor este formatul online sub care vin în acest an, căci, conform informațiilor prevăzute într-un ordin de ministru, „beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”.

Însă, aceste informații se știu, sunt făcute publice, însă data exactă la care voucherele vor fi emise și livrate nu au fost aduse încă la cunoștință publicului. Spre exemplu, în anii trecuți, aceste vouchere s-au acordat beneficiarilor în luna iunie, anul 2021 a făcut excepție, căci acestea au fost suspendate pe fondul pandemiei de Covid-19.

Ce spune legea?

Conform OUG nr. 8/2009, „voucherele de vacanță reprezintă un beneficiu extrasalarial pentru care pot opta atât angajatorii din mediul privat, cât și din mediul public (operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară)”, spune legea.

Astfel, odată cu luna februarie 2022, aceste vouchere de vacanță se acordă pe deplin într-un format online, electronic, iar în acest sens, operatorul Sodexo este cel care pune la dispoziție variantele lor de card unde să fie virați banii.

În continuare, prin OUG nr. 130/2021, „începând cu anul 2022, voucherul de vacanţă are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic”, iar conform Legii nr.187 din 22 iunie 2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, voucherele de vacanță „pot fi utilizate și pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele școlare, naționale sau tematice, organizate pe teritoriul României, la care participă copilul titularului”.

1.450 de lei pentru vacanță

Pentru a fi valabil și acceptat la unitățile de cazare din țară, acest card pe care intră banii va trebui să conțină anumite date personale ale titularului, potrivit celor de la romaniatv.net, printre care:

  1. Emitentul şi datele sale de identificare
  2. Angajatorul şi datele sale de identificare
  3. Date referitoare la perioada de valabilitate – voucherele de vacanță și sumele de pe cardul de vacanță Turist Pass sunt valabile un an de la data emiterii
  4. Numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanţă
  5. Cuvintele „VOUCHER DE VACANŢĂ ELECTRONIC”, cu majuscule, pe faţa cardului, precum și elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României
  6. Interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în afara unităţilor afiliate, imprimată pe versoul suportului electronic
INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.