Info

Vestitele bricege ale armatei elvețiene au fost cândva fabricate în… Germania

briceag elvetian
Foto: marelepescar.ro

Una ditre uneltele preferate ale celor ce marg în caming în natură, dar și al vânătorilor și cercetașilor, briceagul elvețian a devenit obiectul necesar dacă vă pierdeți în sălbăticie.

Dar ce îi face pe elvețieni să fie atât de experți în astfel de bricege? Se pare că aceste cuțite au fost fabricate inițial în Germania. A fost nevoie de un inovator suflu patriotic pentru a transforma acest briceag clasic într-un simbol național al Elveției.

Guvernul elvețian a inclus dintotdeauna un briceag de buzunar în echipamentul pe care îl oferea soldaților proaspăt înrolați, începând cu sfârșitul anilor 1880. În general erau folosite pentru a deschide conservele de mâncare care le erau puse la dispoziție.

Elvețian au ba?

Funcționa, dar deteriora lama și adesea tăia pielea utilizatorului. Guvernul elvețian a decis să modernizeze cuțitele pentru a include accesorii specifice pentru deschiderea conservelor, precum și alte instrumente pentru ca soldații să își întrețină puștile, dar să fie și pliabil. Însă în Elveția nu existau unități de producție echipate pentru a realiza un astfel de cuțit.

În ianuarie 1891, armata elvețiană a plasat o comandă pentru 15.000 de cuțite de buzunar la Wester & Co., un producător cu sediul în Solingen, Germania. În general, armata elvețiană a fost mulțumită de cuțitele fabricate în Germania, însă patrioților elvețieni, care se mândreau cu industria lor, nu le-a plăcut deloc că s-a cerut ajutorul Germaniei.

Karl Elsener

Aceștia au apelat la Karl Elsener, un producător elvețian de echipamente chirurgicale care și-a retehnologizat fabrica pentru a produce astfel de bricege pentru Armata Elvețiană.  Dar, pentru că produsele lui Elsener erau scumpe, falimentului se apropia și părea că bricegele vor fi din nou fabricate în Germania.

Astfel, Elsener a decis că, dacă nu poate face un cuțit mai rentabil, măcar va face unul mai bun.

Noul design al lui Elsener includea unelte atașate pe ambele părți ale mânerului, care includeau un tirbușon și o a doua lamă mai mică, și se deschideau rapid și ușor cu ajutorul unui mecanism pe bază de arc, care, de asemenea, ținea uneltele în siguranță în mâner până când era nevoie de ele.

De asemenea, a adăugat stema elvețiană pe mânerul cuțitului pentru a-l identifica clar ca fiind un produs fabricat în Elveția. Vânzările acestui produs i-au salvat compania, iar astăzi, cuțitul elvețian este vândut în întreaga lume. În prezent, este posibil chiar și să obțineți un cuțit elvețian cu unitate USB, pointer laser și scaner de amprente cu criptare a datelor.