Info

Vești bune pentru români! Voucherele energetice vor fi livrate mai devreme

Bani Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

Beneficiarii voucherelor la facturile de energie sunt persoanele care au venituri lunare mai mici de 2.000 de lei. Ministrul Marcel Boloș a declarat că autoritățile iau în calcul majorarea plafonului de venit, astfel încât, mai multe persoane ar putea beneficia de sprijinul financiar.

Ajutorul, în valoare totală de 1.400 de lei, va fi distribuit în două tranșe. Iar din septembrie, plafonul ar putea fi ridicat la 3.000 de lei.

Voucherele ajung mai devreme

Posesorii de carduri de energie vor trebui să își plătească facturile direct în locațiile Poștei Române pentru a beneficia de ajutorul social, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Ajutorul financiar oferit de stat poate fi folosit pentru plata cheltuielilor cu încălzirea, energia electrică, gazele naturale și lemnele de foc.

„Poşta Română va începe distribuirea cardurilor la 1 februarie şi vom finaliza această distribuire la 15 februarie. Avem o companie puternică, o capacitate de distribuire fantastică. Am cumpărat 7000 de PDA, dispozitive speciale pentru citit codurile de bare, care se află fie pe facturi, fie pe cardul de energie. În clipa de față, compania are 2000 de telefoane mobile, contractul nostru de citit contoare, deci acei oameni pot să și scaneze și se încaseze facturi. E o formalitate pe care o îndeplineşte poştaşul, nu-mi fac probleme că nu le vor ştii să le folosească. pensiile sunt livrate în proporţie de peste 99%, nu cred că vor fi probleme”, a declarat Valentin Ştefan, şeful Poştei Române, potrivit RomâniaTV.

Potrivit lui Marcel Boloș, Poșta Română a fost aleasă pentru că dispune de facilități în regiunile rurale pentru a oferi locuitorilor cu venituri mici asistență pentru încălzire. Banii ar urma să ajungă pe 20 februarie, mai târziu decât anticipase șeful de post. Plățile se vor face cu ajutorul unor cititoare optice cu care vor fi dotați poștașii.  „În clipa în care un client interacționează cu un poștaș, îi oferă trei documente: cartea de identitate, factura la utilități și cardul de energie din partea ministerului”, a mai spus șeful Poștei.

Pot fi plătite și facturile restante

Potrivit declarațiilor făcute de Marcel Boloș, românii vulnerabili, beneficiari ai cardurilor de energie, vor putea să-și plătească facturile de energie online, prin intermediul site-ului Poștei.

Cu toate acestea, autoritățile fac precizarea că tichetul de energie se acordă pentru fiecare locuință în parte, nu pentru fiecare persoană care locuiește acolo.

Inițial, cardurile de energie puteau fi utilizate exclusiv pentru plata facturilor la oficiile poștale sau de către poștași. Guvernul face acum posibilă utilizarea cardurilor și online; pe site-ul Poștei Române va exista o secțiune în care cetățenii vor putea introduce numărul cardului și factura pe care doresc să o plătească.

„Relevant în acordarea ajutorului de încălzire este locul de consum. O gospodărie are un singur loc de consum energetic, fie că vorbim despre facturile la energia electrică, fie că discutăm despre factura la gazele naturale sau încălzirea la bloc sau lemnele de foc sau peleții. Sunt, spre exemplu, situații în care un loc de consum are maxim 8 beneficiari, colocatari care locuiesc acolo, nu eliberăm 8 carduri de energie ci un singur card.”, a precizat Marcel Boloș.

Ministrul a mai susținut că „Important de reținut că se pot prezenta documente, inclusiv facturi mai precis, care au fost emise începând cu luna august 2022, dci acceptăm și plata datoriilor restante.”

Administrația ia în calcul varianta acordării cardului de energie pensionarilor care câștigă mai mult de 2.000 de lei pe lună. Coaliția de guvernare ar putea crește plafonul de la 2.000 de lei la 3.000 de lei pentru pensii. Alocația de încălzire de 1.400 de lei va fi distribuită în două tranșe pe cardurile de energie.