Info

Vești bune la pombe! Prețurile carburanților, în continuă scădere și astăzi

Benzinărie, Sursă foto: Hotnews
Sursă foto: Hotnews

Potrivit ultimelor prețuri adoptate de Petrom, liderul pieței de distribuție din România, s-au ieftinit astăzi carburanții cu 10 bani pe litru. Această scădere însumează o reducere totală în ultima săptămână a carburanților de 50 de bani pe litru. Astfel, astăzi, la pombele din stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din Capitală, prețul unui litru de benzină standard era de 7,19 lei/litru, iar prețul pentru motorină standard era de 8,51 lei/litru. Însă, prețurile pe care le vor plăti consumatorii vor fi cu 50 de bani mai mici, adică 6,69 lei/l la benzină și 8,10/l la motorină.

Această scădere a prețurilor carburanților de 10 bani vine după mai multe serii de ieftiniri adoptate de benzinarii în ultima perioadă. În urma operării acestei reduceri de astăzi, diferența de preț dintre un litru de motorină și unul de benzină este de 1,3 lei, o valoare record de până acum. Totodată, țara noastră importă o cantitate considerabilă de motorină în fiecare an. Doar în primele șase luni ale acestui an, potrivit datelor Oil Terminal, România a cumpărat 1,33 milioane de tone, dublu față de cantitatea adusă în țară în aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit unor date ale Institutului Național de Statistică (INS), șoferii români consumă, în medie, circa 7,3 milioane de tone de carburanți. Din această cantitate 5,9 milioane de tone sunt motorină, în timp ce 1,4 milioane reprezintă cantitatea de benzină, scrie Economica.

Guvernul prelungește plafonarea carburanților cu încă 3 luni

Liderii coaliției de guvernare au decis, la începutul acestei săptămâni, să prelungească până la sfârșitul anului perioada în care carburanții să fie plafonați cu 50 de bani. Dacă această măsură nu era extinsă, plafonarea ar fi expirat la sfârșitul acestei luni calendaristice.

Această plafonare de 50 de bani va fi alcătuită dintr-o reducere de 25 de bani care va fi suportată de stat, iar, în oglindă, cei 25 de bani vor fi scăzuți de companiile petroliere. Inițial, această ieftinire a combustibililor a fost decisă de reprezentanții Executivului la sfârșitul lunii iunie.

Ce spune premierul?

„Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburanți am identificat împreună cu specialiștii o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la finalul ședinței de Guvern din acea perioadă.

„Am luat decizia să aplicăm această măsură care a fost adoptată și de alte țări. Este o măsură care aplică atât responsabilitatea guvernului, cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort”, a mai completat șeful Guvernului.

„Această măsură este parte a pachetului de protejare a cetățenilor și a firmelor și urmărește diminuarea efectelor creșterii inflației și a efectelor produse de crizele multiple pe care le traversăm. La finalul acestei perioade vom analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri”, a mai precizat premierul României.