Info

Ultima zi în care românii pot evita o amendă de până la 500 lei. Cine trebuie să depună declarația unică

declaratie unica 2022 - sursa foto - romaniatv.net
Sursa foto - romaniatv.net

Ultima zi în care se poate depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale pe care le datorează persoanele fizice este 25 mai 2022, inclusiv. Acest lucru este spus în cadul unui comunicat oferit de Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Declarația unică trebuie să fie completată și depusă de persoanele fizice care, în anul de impunere au realizat, fie individual sau prin asociere, venituri sau au avut pierderi în țara noastră sau/și din afara României și care sunt datoare cu impozit pe venit și contribuțiile de tip social obligatorii.

Potrivit comunicatului Agenției Naționale de Administrare Fiscală, această declarație trebuie să feie completată și să fie depusă și de persoanele fizice care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

În plus, Agenția Națională de Administrare Fiscală, reamintește că, fie prin intermediul Formularului 230, fie prin Declarația unică, persoanele contribuabile pot dispune asupr locului unde ajunge o sumă care reprezintă până la 3,5% din impozitul datorat pentru sprijinul organizaților nonprofit. Acestea din urmă trebuie să fie înființate și să funcționeze conform condițiilor legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea unor burse de tip privat.

Având în vedere că termenul de 25 mai se apropie, ANAF a creat deja câteva ghiduri, chiar și seminarii care au avut scopul de a face cât mai clar procesul de completare al Declarației Unice 2022. Recent, Agenția Națională de Administrare Fiscală a realizat și patru ghiduri speciale pentru completarea declarației unice 2022 și care se adresează persoanelor fizice care produc venituri din următoarele acțiuni: meditații, chirii în lei sau în euro, tuns și manichiură.

Ce se întâmplă dacă declarația nu este completată la termen

Declarația unică trebuie completată, în caz contrar, persoanele care nu fac acest lucru vor primi o amendă cu o valoare cuprinsă între 50 și 500 de lei. Obligațiile de plată trebuie să fie respectate oricum, deci o sancțiune nu scutește pe nimeni. Astfel, este mai bine ca declarația unică să fie completată din timp.

Recomandarea celor de Agenția Națională de Administrare Fiscală este ca această declarație să fie depusă prin intermediul metodelor electronice de transmitere la distanță, conform cu prevederile legale în vigoare. Acest lucru se poate face fie prin serviciul „Spațiul virtual privat” pus la dispoziție de ANAF, fie pe site-ul e-guvernare.ro. Desigur, pentru depunerea realizată prin aceste metode este nevoie de o semnătură electronică calificată.

Firește, formularul poate să fie depus și prin metoda tradițională, pe hârtie. Acest lucru se face direct la registratura organului fiscal sau prin intermediul poștei, cu o confirmare de primire. Practic, data în care declarația a fost depusă în format hârtie este și data în care aceasta a fost înregistrată la organul fiscal sau data în care a fost depusă la poștă, în funcție de situație.