Lumea la zi

Tranziția către mașinile electrice, în pericol! Beijingul controlează industria litiumului: „Au blocat cele mai bune active”

China-litiu, Sursă foto: cnsphoto
Sursă foto: cnsphoto

China este lider în ceea ce privește litiul, iar restul lumii nu a reacționat suficient de rapid la dominația sa, potrivit directorului general al American Lithium. Vorbind luni la emisiunea „Squawk Box Europe” de la CNBC, Simon Clarke a discutat despre modul în care China și-a asigurat poziția de forță în cadrul industriei.

„Cred că cei din China au… adică trebuie să ne scoatem pălăria, au jucat un joc grozav”; „Timp de decenii, au blocat unele dintre cele mai bune active din întreaga lume și și-au văzut liniștiți de treabă, dezvoltându-și cunoștințele în ceea ce privește construirea tehnologiei litiu-ion, de la o ciorbă la alta”; „Iar noi am reacționat foarte lent la acest lucru”, a mai adăugat acesta.

Clarke a mai spus că Legea privind reducerea inflației din SUA și o serie de alte măsuri au arătat că oamenii „încep să se trezească la realitate”.

Pe lângă utilizarea sa în telefoane mobile, calculatoare, tablete și o mulțime de alte gadgeturi sinonime cu viața modernă, litiul, pe care unii l-au numit „aurul alb”, este esențial pentru bateriile care alimentează vehiculele electrice.

China, o forța mondială a litiului

În raportul său World Energy Outlook 2022, Agenția Internațională pentru Energie a declarat că această țară reprezintă aproximativ 60% din oferta mondială de litiu chimic. De asemenea, China produce trei sferturi din toate bateriile litiu-ion, potrivit AIE.

Odată cu creșterea cererii de litiu, economiile majore încearcă să își consolideze propriile rezerve și să reducă dependența de alte părți ale lumii, inclusiv de China, scriu cei de la CNBC.

Miza este mare. Într-o traducere a discursului său privind starea Uniunii, rostit în septembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că „litiul și pământurile rare vor fi în curând mai importante decât petrolul și gazele naturale”.

Pe lângă abordarea securității aprovizionării, von der Leyen a subliniat, de asemenea, importanța prelucrării.

„În prezent, China controlează industria mondială de prelucrare”; „Aproape 90% … din pământurile rare și 60% din litiu sunt procesate în China”, a spus aceasta.

Ținând cont de cele de mai sus, o serie de companii din Europa caută să dezvolte proiecte centrate pe asigurarea aprovizionării.

Încearcă să-i prindă din urmă

Imerys, gigantul din domeniul mineralelor cu sediul la Paris, de exemplu, intenționează să dezvolte un proiect de extracție a litiului în centrul Franței, în timp ce o instalație descrisă ca fiind prima rafinărie de litiu la scară largă din Marea Britanie va fi amplasată în nordul Angliei.

Privind în viitor, Clarke, de la American Lithium, prevede continuarea concurenței geopolitice în cadrul sectorului.

„Există o inițiativă reală de a smulge o parte din lanțul de aprovizionare de la… China”; „Cred că China se află într-o poziție atât de dominantă, încât va fi foarte greu să facă acest lucru. Dar … cred că începeți să vedeți că această abordare se întâmplă”, a mărturisit acesta.