Lumea la zi

The Guardian: Cum a devenit Zelenski omul momentului la Hollywood

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei Sursa foto Black News
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, Sursa foto: Black News

De la Ben Stiller la Jessica Chastain, celebritățile l-au îmbrățișat pe președintele Ucrainei și au oferit sprijin pentru efortul de război al țării. Când Ben Stiller a intrat în biroul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în iunie, l-a îmbrățișat pe liderul de război spunându-i: „Ești eroul meu”.

Stiller face parte dintr-un șir de vedete din lumea divertismentului care au făcut un drum lung până la Kiev pentru a-l întâlni pe Zelenski, el însuși un fost actor și comediant. O călătorie care implică o călătorie cu trenul de o noapte din Polonia, deoarece zborurile comerciale ca să nu mai vorbim de avioanele private nu pot zbura în spațiul aerian al Ucrainei din motive de siguranță.

Zelenski, personajul principal din războiul lui Putin

Înaintea lui Stiller a venit actorul Sean Penn, care a vizitat țara de trei ori de la invazie și care realizează un documentar despre război, în care Zelenski va apărea fără îndoială.

La ultima sa vizită, Penn i-a dăruit lui Zelenski unul dintre Oscarurile sale pentru a-l păstra până după victoria Ucrainei. Acesta a fost modul lui Penn de a demonstra cât de mult crede că președintele și țara vor supraviețui acestui război.

„Mă simt îngrozitor. Asta este pentru tine. Este doar o prostie simbolică, dar dacă știu că asta este aici cu tine, atunci mă voi simți mai bine și mai puternic pentru luptă”, i-a spus Penn lui Zelenski în noiembrie, conform theguardian.com.

Printre alte vedete găzduite de Zelenski se numără aventurierul britanic Bear Grylls, fondatorul Virgin, Richard Branson, actrița Jessica Chastain, Bono de la U2, prezentatorul TV David Letterman, celebrul bucătar hispano-american José Andrés și istoricul Timothy Snyder.

Poate fi Zelenski „Mr. Smith”?

Angelina Jolie și starul de acțiune din anii 1980 Jean-Claude Van Damme, care a efectuat filmări la Kiev pentru o producție Netflix în urmă cu doi ani, au vizitat, de asemenea, Ucraina pentru a se întâlni cu refugiații și cu trupele. Van Damme a pozat pentru videoclipuri cu soldații ucraineni în decembrie, lansând strigătul de război tradițional ucrainean: „Glorie Ucrainei, glorie eroilor”.

Și există multe alte celebrități care nu au făcut încă vizita în Ucraina, dar care și-au folosit platformele pentru a strânge fonduri. Actorul de origine ucraineană Mila Kunis și soțul ei, Ashton Kutcher, care au fost prieteni cu familia Zelenski înainte de război, au strâns peste 30 de milioane de dolari la începutul războiului.

Actorul Mark Hamill din Star Wars, care s-a oferit voluntar să devină una dintre fețele platformei de strângere de fonduri a soților Zelenski, United24, tocmai a devenit vocea în limba engleză a aplicației sistemului de alertă împotriva raidurilor aeriene din întreaga țară.

Potrivit celor care au urmărit și au fost implicați în eforturile de comunicare ale lui Zelenski, președintele a fost cel care a continuat să urmărească evenimentele de la Hollywood după ce vârful mediatic inițial s-a diminuat. 

„Este un orator înnăscut datorită trecutului său. Cred că acest lucru rezonează cu o mulțime de celebrități”,a declarat Nikki Fowler, președintele asociației criticilor de la Hollywood, care este și ea pe jumătate ucraineancă. 

Din război, direct pe covorul roșu

Hollywood-ul îl „respectă” pe Zelenski pentru că pentru ei este un erou în viața reală, potrivit lui Fowler. 

„Atunci când poți avea acces la un erou din viața reală, [genul] pe care nu îl vezi în filme, cine nu ar vrea să sprijine acest lucru?”, a spus acesta.

Călătoria lui Zelenski a fost „viața imitând arta” și a intrigat nu doar Hollywood-ul, ci și SUA în general, a spus Fowler. Jurnalistul Etan Vlessing, de la Hollywood Reporter, a declarat că abilitatea lui Zelenski de a „comanda ciclul de știri de 24 de ore, folosind social media și adresele video, a generat un respect major și recuzită la Hollywood, mai degrabă decât o faimă trecătoare”.

Zelenski, persoana anului

În acest an, discursul lui Zelenski la Cannes a fost ovaționat în picioare. Revista Time, Politico și Financial Times l-au desemnat persoana anului.

În fața parlamentului ucrainean, probabil ca un semn de recunoaștere a trecutului său ca actor, Zelenski a creat un Walk of Fame ucrainean. Cei care au fost considerați cei mai mari susținători ai Ucrainei au fost onorați cu o placă. Penn și Andrés se numără printre cei care figurează alături de politicieni precum Boris Johnson din Marea Britanie, care a devenit o celebritate în Ucraina în timpul mandatului său, precum și de liderii Poloniei, Letoniei, Republicii Cehe, Sloveniei și UE.

„Ca fost actor, Zelenski apreciază puterea actorilor, în special a celor de la Hollywood”, potrivit fostei sale secretare de presă, Iuliia Mendel, autoarea cărții „The Fight of Our Lives”. „A făcut ca Ucraina să devină mai populară [în lume]”.

Mendel s-a numărat printre cei care au ajutat la organizarea canalelor de comunicare cu celebrități, inclusiv cu Elon Musk, care a fost la început un susținător fervent al Ucrainei, înainte de a adopta ceea ce unii au considerat a fi o linie mai pro-rusă.

Vorbind despre modul în care Zelenski a comunicat cu succes cu Occidentul, Zelenski și-a canalizat eforturile pentru a face oamenii, inclusiv vedetele, nu politicienii, să înțeleagă ce se întâmplă în Ucraina, a declarat Mendel.

„La început, Zelenski a fost destul de agresiv, dar a exprimat gândurile și sentimentele colective ale multor ucraineni”, a spus Mendel, amintind de discursul președintelui din martie, când a spus NATO că este slabă și că poartă responsabilitatea pentru fiecare ucrainean mort. „Îi era teamă că Occidentul se va folosi doar de birocrație sau de probleme interne pentru a se mișca încet”.

De la recentele succese ale armatei ucrainene, cu ajutorul Occidentului, retorica lui Zelenskiy a devenit mai blândă. „El vrea să arate Ucraina ca un partener”, a spus Mendel.

Pentru profesorul Grant Farred, de la Cornell, autorul cărții „The Zelensky Method”, atractivitatea președintelui vine din faptul că împinge Occidentul să își urmeze propriile valori. „Europa începe în Crimeea și cred că Zelenski înțelege acest lucru”, a spus Farred, referindu-se la principiile dreptului internațional. Zelenski a început un nou proiect european care acum l-a transcendat pe el ca individ și a devenit despre Ucraina în ansamblu, a spus Farred.

„Zelenski este un fel de întruchipare a unui lider european, dintr-o țară care nu ar trebui să conducă Europa”, a spus Farred.

Pe cine iubesc ucrainenii?

Dar, în timp ce Zelenski a ajuns vedetă internațională și a atins un statut aproape legendar la Hollywood, acasă, șeful statului major al Ucrainei, Valeriy Zaluzhnyi, este considerat mai popular în ciuda faptului că a acordat doar câteva interviuri de la începutul războiului.

Ucrainenii atribuie armatei și, prin urmare, lui Zaluzhnyi, succesele din timpul războiului.

În această vară, reputația internă a lui Zelenski a fost afectată atunci când a declarat într-un interviu că a decis să nu transmită că o invazie rusă era iminentă de teama pentru economie, lucru pe care unii ucraineni l-au iertat cu greu.

Popularitatea lui Zaluzhnyi a „generat nesiguranță” în rândul echipei lui Zelenski, potrivit unui profil rar al lui Zaluzhnyi în The Economist. Vizitele regulate ale lui Zelenski pe linia frontului sunt acoperite pe scară largă, dar, potrivit revistei, echipa președintelui l-a împiedicat pe Zaluzhnyi să se deplaseze acolo, fiind în același timp promptă în a sublinia că Zaluzhnyi nu a făcut acest lucru în fața jurnaliștilor.

Ucrainenii continuă să îl susțină pe Zelenski, a cărui popularitate menține atenția asupra cauzei lor și ale cărui vizite ale celebrităților sunt, potrivit lui Mendel, o „mare afacere” și pentru ucraineni.