Infofinanciar > Lumea la zi > SUA țin partea Ucrainei. Polonia este pusă să dea explicații
Lumea la zi

SUA țin partea Ucrainei. Polonia este pusă să dea explicații

sua-tin-partea-ucrainei

Americanii intervin în scandalul iscat între Kiev și Varșovia. SUA țin partea Ucrainei, temându-se ca reacția vehementă a Poloniei să nu submineze unitatea NATO.

În recentul scandal generat de declarațiile președintelui Volodimir Zelenski, SUA țin partea Ucrainei. Liderul de la Kiev anunțase că va iniția procese la Organizația Mondială a Comerțului împotriva statelor care se opun ridicării embargoului instituit asupra cerealelor ucrainene. Afirmațiile președintelui Volodimir Zelenski au generat reacții vehemente din partea guvernelor Poloniei și Ungariei.

Astfel guvernul de la Varșovia a anunţat săptămâna trecută că Polonia nu mai livrează arme ucrainenilor. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că „Ne concentrăm în principal pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze. Astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa. Și asta într-un timp foarte scurt.”

În urma declarațiilor făcut de Zelenski, guvernul polonez a decis să îl convoace de urgenţă pe ambasadorul ucrainean Oleg Nikolenko. Viceministrul polonez de Externe a declarat că afirmațiile lui Zelenslki reprezintă o „teză falsă și mai ales nejustificată în ceea ce priveşte Polonia, care sprijină Ucraina încă din primele zile ale războiului”.

Ambasadorul Oleg Nikolenko a declarat că face apel la „prietenii noştri polonezi să lase emoţia deoparte”. Oficialul ucrainean a subliniat însă „caracterul inacceptabil pentru Ucraina al interzicerii unilaterale de către Polonia a importurilor de cereale”.

SUA țin partea Ucrainei ca să nu afecteze Alianța?

Administrația Biden a cerut Poloniei să clarifice declarațiile premierului Mateusz Morawiecki. Un înalt oficial american din domeniul Apărării s-a referit în special la afirmația că Polonia nu mai oferă în prezent asistență militară Ucrainei pentru că se reînarmează.

Oficialul american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a transmis că Polonia va sprijini în continuare Ucraina. Dar că poziția exactă a Varșoviei nu este clară. Conform sursei citate, divergențele dintre Kiev și Varșovia nu au dus la o ruptură în unitatea coaliției care sprijină Ucraina.

Totodată, o sursă diplomatică din Europa a declarat că diplomații polonezi i-au asigurat în privat pe omologii lor străini de continuarea sprijinului militar pentru Ucraina din partea Poloniei. Însă la o scară mai mică, conform prottv.ro.

Sursa citată a adăugat că pierderea sprijinului pentru Ucraina din partea Poloniei ar risca să submineze unitatea NATO.

Și ungurii s-au supărat pe ucraineni

Ministrul ungar al Agriculturii, István Nagy, a comentat dur decizia Comisiei Europene de ridicare a embargoului pentru cerealele ucrainene. Oficialul maghiar susține că decizia nu a fost luată cu consultarea țărilor direct afectate de importurile cerealelor ucrainene.

Nagy a avut o reacție promptă și la amenințările cu procese lansate de președintele Zelenski. ” Am investit milioane de euro pentru a putea transporta mai repede cerealele ucrainene pe teritoriul Ungariei. Iar în acest scop realizăm dezvoltări de infrastructură. Drept răspuns Ucraina nu ar trebui să ne amenințe cu un proces, ci să spună mulțumesc”, a afirmat ministrul.