Info

Studiu: 70% din companiile din România vor acorda prime de sărbători! Care sunt cele mai comune recompense pentru angajați

Studiu: 70% din companiile din România vor acorda prime de sărbători! Care sunt cele mai comune recompense pentru angajați
sursa foto luxury baskets

Companiile vor continua să ofere și anul acesta beneficii, prime și cadouri de Crăciun către angajații lor. Potrivit unui sondaj înaintat de platforma de recrutare eJobs, 70% din companiile respondente vor acorda pachetele de sărbători.

Conform unui sondaj de opinie înaintat de o platforma de recrutare online, eJobs, 70% dintre companiile participante că anul acesta vor oferi angajaţilor beneficii și cadouri de sărbători. Dintre aceștia, o treime au declarat că au alocat un buget de peste 1.000 de lei pentru fiecare angajat, conform Agerpres.

Prima în bani, cel mai dorit beneficiu

Cel mai dorit beneficiu printre angajați este prima de sărbători în bani, o opțiune aleasă de 64,3% din companiile respondente, 22,5% dintre acestea nu au luat încă o decizie cu privire la acordarea unui bonus de sărbători, în timp ce 7,5% au răspuns ferm că nu au bugetat o astfel de acţiune.

Pe lângă primele în bani, angajații primesc și coșuri cu produse de sezon, o variantă pentru care au optat 28,6% dintre companiile respondente. De asemenea, 43% dintre angajatori vor organiza și o petrecere la finalul anului pentru toți angajații companiei.

Printre alte beneficii menţionate de participanţii la sondaj se numără voucherele şi tichetele cadou, zilele libere suplimentare, tichetele de vacanţă şi tombolele cu premii.

„A devenit o tradiţie ca finalul de an să fie marcat de angajatori cu astfel de recompense pentru angajaţi şi, chiar dacă valoarea pachetelor oferite a fluctuat de la un an la altul, a rămas un obicei de la care companiile nu au abdicat nici măcar în anii mai dificili din punct de vedere economic. Ce am observat, de asemenea, este că rămâne relativ constantă predilecţia pentru anumite tipuri de stimulente. Spre exemplu, primele în bani sunt cele mai apreciate de angajaţi şi, prin urmare, rămân şi cel mai des oferite”, a afirmat Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs România.

Ce sume oferă angajatorii de sărbători

Aproape o treime dintre respondenţi au declarat că valoarea pachetului de sărbători va fi de peste 1.000 de lei pentru fiecare angajat. Totodată, 25% au alocat, în acest scop, între 400 şi 600 de lei, 14,3% între 200 şi 400 de lei, 7,1% între 600 şi 800 de lei, iar 3,6% între 800 şi 1.000 de lei, relatează

Pe de altă parte 21,4%, dintre aceștia se vor limita la un buget cuprins între 100 şi 200 de lei pentru fiecare angajat din companie. Un sfert din respondenți au afirmat că bugetul alocat în acest an este mai mare decât în anul precedent, pe când 64,3% susțin că sumele alocate au rămas la fel.

„Companiile măsoară constant nivelul de satisfacţie a angajaţilor, iar unul dintre elementele pe care le urmăresc este legat de cum ar putea să crească motivaţia inclusiv folosind stimulente extrinseci, precum beneficiile. De aceea, i-am întrebat şi ce ar oferi angajaţilor, dacă nu ar avea limită de buget, astfel încât să se diferenţieze în piaţă ca un angajator dezirabil în această perioadă. 65% au pus pe primul loc salariile suplimentare pentru toţi angajaţii, iar pe locul al doilea (menţionat de 52,5% dintre manageri) se află săptămâna de lucru de patru zile, cu scurtarea programului la 32 de ore pe săptămână”, a adăugat Ana Călugăru.

Sondajul a fost realizat în luna octombrie, pe un eşantion de 120 de respondenţi – manageri de HR, manageri de departament, team leaderi şi antreprenori.