Info

Statul va interveni în achitarea datoriei de la Termoenergetica. Compania este în pericol de faliment

Nicolae Ciucă, Sursă foto: Jurnalul
Sursă foto: Jurnalul

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că a purtat discuții cu primarul Capitalei, Nicușor Dan, cu privire la rezolvarea problemelor tehnice de la nivelul sistemului de termoficare din București. În ultima perioadă au avut loc mai multe avarii care au lăsat locuitorii fără căldură și apă caldă.

Pe lângă avariile tehnice, compania Termoenergetica are și o datorie acumulată de peste 600 milioane de lei.

S-au găsit și soluții, una dintre acestea fiind prin acordarea de fonduri de la bugetul de stat, pe care premierul o are în vedere.

„Am discutat acest subiect, pentru că unul dintre consilierii guvernamentali a avut întâlniri, am avut eu, personal, întâlniri cu domnul primar, în mai multe rânduri. L-am rugat să vină cu o soluţie tehnică vizavi de ceea ce se întâmplă cu sistemul de termoficare în Capitală şi există mai multe soluţii, ”, a spus premierul, potrivit News.ro.

Ce soluții propune premierul

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţul Suceava. Întrebat dacă Guvernul va aloca bani către Primăria Municipiului Bucureşti pentru achitarea datoriilor acumulate de Termoenergetica, acesta a răspunscă vede două soluții.

`Una dintre ele este, sigur, solicitarea de la domnul primar să putem să asigurăm o parte din banii care sunt necesari pentru Termoenergetica şi o altă soluţie este aceea de a mări plafonul de îndatorare la nivelul Capitalei, astfel încât să poată să împrumute bani şi să achite datoriile pentru această instituţie”, a afirmat Ciucă.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că primăria a plătit pe termie în acest an 1,5 miliarde de lei, precizând că este dublul sumei care era achitată până în 2020. El a precizat că este nevoie de un ajutor de la Guvern şi a menţionat că exclude varianta ca politicienii din România să ducă în faliment Termoenergetica şi ELCEN (Electrocentrale București).

Termoenergetica, în pericol de insolvență

Nicuşor Dan l-a rugat, joi, pe preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, să discute cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, astfel încât să fie identificată o soluţie în ceea ce priveşte datoria de 600 de milioane a companiei Termoenergetica faţă de ELCEN.

Acesta a făcut apel la Guvern să sprijine Capitala pentru „a putea trece cu bine de această iarnă”. Edilul general a menţionat că PMB achită toate facturile către Termoenergetica, dar că are nevoie de ajutor pentru a plăti o datorie de aproximativ 600 de milioane de lei, acumulată în ultimii trei ani.

Nicușor Dan a menţionat că nu vrea să ia în calcul scenariul intrării în insolvenţă al companiei Termoenergetica și a precizat că sistemul de termoficare din Capitală acoperă 550.000 de apartamente, potrivit Digi24.

Odată cu pregătirea sistemului de termoficare pentru noul ciclu de încălzire pe timpul iernii, au apărut numeroase avarii în mai multe zone din București care necesită oprirea apei și a căldurii pentru a putea fi efectuate reparații.

Nicușor Dan a menţionat că miercuri a avut loc o discuţie între reprezentanţi ai PMB, ai premierului, ai ministrului Dezvoltării şi ai ministrului Energiei, dar nu a fost prezent nimeni din partea ministrului Finanţelor, relatează Agerpres.