Info

Vin bani de la stat! Care sunt românii care vor primi 875 de lei

Bani Sursa foto MediaFLUX.ro
Sursa foto: MediaFLUX.ro

Pe agenda publică a Executivului se află un proiect de lege pentru modificarea plafonului alocat pentru producătorii din sectorul vegetal. Odată ce noua reglementare va fi validată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, agricultorii vor primi un ajutor de 875 de lei.

Măsura îi vizează pe cei care lucrează terenuri cu o suprafață ce nu depășește 200 de hectare. Se urmărește astfel, acoperirea costurilor necesare pentru cheltuielile generate de „obiectivele de utilizare eficientă a resurselor, de gestionare a nutrienților și pentru aplicarea unor metode de producție favorabile mediului și climei. Se aplică doar pentru suprafețele cu plantații pomicole sau cu arbuști fructiferi ori cu plantații viticole cu struguri pentru vine pe rod”.

Cei care beneficiază de acest sprijin trebuie să dețină următorul statut: persoane fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale potrivit OUG nr. 44/2008, persoanele juridice, grupurile sau organizațiile de producători, dar și institutele și stațiunile de cercetare dezvoltare.

Agricultorii din sectorul vegetal vor primi un grant în valoare de 875 de lei

Obiectivul schemei de finanțare constă în acordarea unui grant financiar producătorilor din sectorul vegetal pentru acoperirea cheltuielilor din perioada 24 februarie- 12 august 2022.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, suține că acest ajutor este prevăzut ca un sprijin pentru cei care își sacrifică timpul pentru a livra pe mesele românilor produse agricole calitative, în condițiile în care industria a fost lovită de secetă și de efectele războiului din Ucraina.

„Influenţa factorului de risc secetă ne obligă să ne aplecăm atenţia asupra tuturor sectoarelor de activitate şi să dăm ajutorul de care bravii noştri fermieri au nevoie, mai ales în aceste vremuri complicate” a declarat Petre Daea. Agricultorii vor primi banii până la finalul acestui an.

Cererile de finanțare se pot trimite prin fax, mail sau poștă la centrele APIA unde agricultorii au depus în prealabil Cererea unică de plată, potrivit site-ului Ministerului Agriculturii. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) oferă solicitanților formulare tip ale cererii de scolicitare pentru ajutorul exceptional, preluate din IACS.

Valoarea maximă a grantului nu trebuie să depășească 175.000 de lei

Grantul este stabilit la rata de schimb 4,94 lei pentru un euro în conformitate cu alineatul 6 al articolului 1 din Regulamentul delegate (UE) 2022/467. Suma se calculează prin înmulțirea grantului financiar unitar calculate în lei/hectar cu suprafața declarată, potrivit antena3.ro

Valoarea maximă nu poate depăși cuantumul de 175.000 de lei/beneficiar. De asemenea, aceștia trebuie să țină cont de faptul că nu pot primi ajutorul financiar fără documentele care să ateste achiziționarea resurselor materiale, fie că este vorba de facturi fiscal sau bonuri. Acestea trebuie să conțină datele de identificare ale solicitantului: numele și prenumele. Documentele trebuie să fie emise în perioada 24 februarie-12 august 2022.

O altă condiție este aceea de a menține suprafața aferentă culturilor pentru care beneficiază de ajutorul financiar. Copiile pe care le trimite beneficiarul trebuie să fie conforme cu originalul, să fie datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.