Infofinanciar > Info > Statistica zilei: PIB-ul României din primul semestru 2023 a crescut
Info

Statistica zilei: PIB-ul României din primul semestru 2023 a crescut

capital.ro
Sursa foto: capital.ro

Pentru semestrul I al anului 2023, Produsul Intern Brut (PIB) a fost estimat a fi de 690,0 de miliarde de lei. Față de același semestru al anului trecut, prețurile curente sunt în creștere în termeni reali cu 1,7%.

Asta înseamnă că valoarea PIB-ului în primul semestru din anul 2023, față de anul 2022, a crescut cu 1,7%.

Ce a generat creșterea

Cele mai multe creșteri care au condus la creșterea PIB-ului au fost creșterea comerțului cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante cu 0,5%, cu o pondere de 21,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,2%.

Totodată și informațiile și comunicațiile au contribuit cu 0,4%, având o pondere de  7,5% la formarea PIB. Volumul de activitate al acestora s-a majorat cu 5,8%. Pe lângă asta și activitățile profesionale, științifice și tehnice; activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport cum 0,4%, și o pondere de  7,0% la  formarea PIB. Volum de activitate s-a majorat cu 5,4%.

Și construcțiile au contribuit cu 0,3% la creșterea de 1,7% a PIB-ului din primul semestru. De asemenea au adus și o pondere de  4,1% la formarea PIB.

Tranzacțiile imobiliare nu au contribuit decât cu 0,2%. Totuși a avut o pondere de 7,4% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,8%. Și în cazul activităților de spectacole, culturale și recreative; reparații de uz casnic și alte servicii, cu 0,2%. Ponderea cu care a contribuit la dezvoltarea PIB-ului a fost de 3,3%. Volumul de activitate a acestora a crescut cu 6,7%.

În ultimul rând, la dezvoltarea PIB-ului a participat și creșterea administrației publice și apărării; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială, cu 0,1%. Ponderea pe care au avut-o la formarea PIB. Activitatea acestora a crescut cu 1,1%.

Contribuție negativă

Totuși, au existat și contribuții negative la creșterea Produsului Intern Brut . Aceasta a fost înregistrată în industrie, -0,7%. Ponderea acestuia la formarea PIB-ului a fost de 21,6%, iar volumul de activitate s-a micșorat cu 3,3%.

În cel de-al doilea semestru din acest an, comparativ cu primul, PIB-ul a crescut cu 0,9%. Față de același semestru al anului trecut, creșterea a fost cu 1,1% mai mult. Valoarea a atins 371,4 miliarde de lei prețuri curente, informează un raport emis de reprezentanții Institutului Național de Statistică.

Inflația României

Inflația din România, conform datelor publicate de INS, a coborât sub două cifre, pentru prima dată în 18 luni, în luna iulie. Bunurile de consum erau mai scumpe cu 0,15% în luna iulie, față de luna iunie a acestui an. Totuși, în comparație cu luna decembrie a anului precedent, creșterea a fost mai mare, cu 4,35%.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a făcut un anunț conform căruia evoluția inflației depinde de măsurile fiscal-bugetare pe care le vor lua oficialii. Acestea au rolul de a micșora cheltuielile bugetare. De asemenea, și situația internațională are efecte asupra economiei țării noastre.

Specialiștii sunt de părere că măsura care a limitat adaosul comercial pentru o serie de produse de bază va conduce spre o scădere a inflației, informează romania-europalibera.org