Info

Sondaj POLITICO: Cine este cea mai puternică persoană din Europa?

Parlamentul European - sursa foto - europafm.ro
sursa foto - europafm.ro

Publicașia POLITICO lucrează la lista cu cei mai puternici oameni din Europa în 2023, iar jurnaliștii site-ului au fost curioși să asculte sugestiile cititorilor. A răspunde la această întrebare era mai ușor când Angela Merkel era la conducere. Acum este greu de spus.

Emmanuel Macron este încă în preajmă, dar nici alegătorii săi francezi, nici restul Europei nu par să creadă în proiectul său. Germania are un nou cancelar, Olaf Scholz, dar pantofii lui Merkel par prea mari pentru el. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar putea avea argumente, dar este subminată de capitalele naționale, în special de cele din Est, precum și de personalități de la Bruxelles care consideră că este prea apropiată de americani.

Ce ziceți de Vladimir Putin, omul care a aruncat Europa înapoi în război și care ar fi responsabil pentru criza energetică și economică cu care se confruntă continentul? La urma urmei, clasamentul anual al POLITICO nu este un premiu Nobel pentru contribuții în domeniul statalității; este vorba despre identificarea puterii, în bine sau în rău. Dar Putin nu pare să dea dovadă de prea multă putere, oricum. Își pierde războiul, prietenii, iar Europa este încă în picioare chiar și cu robinetele de gaz închise. Oricine ar fi, probabil că joacă un rol major în multiplele crize – climaterică, economică, de război – cu care se confruntă în prezent Europa. Asta nu înseamnă că ajută – ar putea, de asemenea, să înrăutățească lucrurile.

Câteva zile de mandat

Cel mai puternic și controversat funcționar public de la Bruxelles mai are doar câteva zile de mandat. În încercarea de a o ajuta pe conservatoarea germană Ursula von der Leyen să fie aleasă în funcția de președinte al Comisiei Europene și de a calma îngrijorările legate de prezența prea multor funcționari germani în cele mai înalte eșaloane ale executivului comunitar, secretarul general Martin Selmayr a declarat pentru POLITICO că își va părăsi postul „la sfârșitul săptămânii viitoare”.

Cunoscut drept „monstrul din Berlaymont”, Selmayr și-a câștigat reputația infamă în anii în care a fost șeful de cabinet al președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker. Diplomații se refereau în mod regulat la el ca la „Voldemort – cel care nu trebuie să fie numit”. Controversa a izbucnit în urma promovării sale accelerate la funcția de secretar general, cel mai înalt funcționar public al Comisiei, în februarie anul trecut. Vestea a stârnit furia multor deputați europeni și a ținut prima pagină a ziarelor dincolo de bula de la Bruxelles, apărând chiar și la știrile televizate din țări membre ale UE precum Olanda și Italia, lucru neobișnuit pentru activitatea birocratică din interiorul UE.

Selmayr a devenit, de asemenea, o „nălucă” pentru Brexiteers, care l-au acuzat că vrea să pedepsească Marea Britanie pentru ieșirea din UE. Stilul său de control (a avut un cuvânt de spus în modelarea a tot felul de dosare, de la migrație la acorduri comerciale), cruzimea și promovarea controversată i-au adus o comparație cu Frank Underwood din serialul american „House of Cards”, dar a stârnit și critici împotriva unei mașinării birocratice opace a UE, lipsită de responsabilitate.